Les Illes Balears són la tercera comunitat on més alumnes de primària trien assignatures alternatives a la religió. Segons les dades recollides per la Fundació Ferrer i Guàrdia, el 43,7% dels estudiants de primària i el 52% de secundària varen renunciar a aquests estudis. Són dades d’abans de la pandèmia tot i que la Fundació, que ja prepara una actualització postcovid, avança que encara s’ha incrementat més el nombre d’alumnes que no volen cursar religió. Unes xifres que reforcen el debat sobre si s’ha de replantejar el model educatiu en relació a l’ensenyament de les religions. Part de la comunitat educativa aposta per treballar en un canvi que passi per ensenyar-les a la pública des d’un punt de vista històric i cultural de manera transversal a altres assignatures.
La Fundació Ferrer i Guàrdia recorda que Espanya és un Estat aconfessional i que l’escola pública no ha de ser un espai on els nins siguin etiquetats per les seves creences ja que, per començar, això suposa una vulneració de la llibertat de consciència. L’Associació de Directors d’Infantil i Primària de les Balears afegeix que l’alumnat de l’escola pública ha canviat molt en els darrers anys i que ara és més multicultural. Per això creu que el sistema ha quedat antiquat i que cal una actualització. L’associació aposta més per una assignatura que treballi els valors universals que són d’obligat compliment com la tolerància, el respecte i la igualtat. A més, apunten que la comunitat educativa de la pública està realment predisposada a fer el canvi cap a un sistema educatiu aconfessional.
Val a dir que l’any 1992 es va signar un acord de cooperació de l’Estat amb la religió evangèlica, jueva i islàmica, com es va fer anteriorment amb la catòlica, i gràcies a això enguany, per primera vegada, l’Islam s’ha començat a ensenyar en alguns centres educatius públics de Mallorca. Són precisament aquests acords els que impossibiliten poder canviar el model. Per això l’observatori Europa Laica demana primer que es deroguin aquests acords i que els polítics s’impliquin. En cas contrari, adverteix l’observatori, cada vegada seran més les religions que entrin a les escoles públiques de manera adoctrinant i no cultural, ja que totes tenen el mateix dret amb la normativa actual.
Diferent ho veu l’Escola Catòlica de les Illes Balears. Defensen que la religió s’ensenyi a les escoles públiques i, a més, assegura que es fa complint amb els citats acords de l’Estat i les diferents creences.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu