X

Les pasteres que surten d’Algèria i no arriben mai

Walid, de 28 anys; Zouhir, de 25 anys i Marad, de 30 anys, varen desaparèixer a pocs quilòmetres de Cabrera

27/12/2021

Les pasteres que surten d’Algèria i no arriben mai

Les imatges de l'odissea de la pastera a Cabrera: tres d'aquestes persones encara estan desaparegudes.

19

ESPECIAL | 2021: l’any en què es consolidà la ruta migratòria Algèria-Balears

L’arribada de pasteres a les Balears s’ha convertit en una realitat que ens ha acompanyat durant tot aquest 2021. Han arribat més de 2.200 persones en unes 150 pasteres, unes xifres de rècord mai registrades a la Comunitat. Algerians que travessen en barca els 300 kilòmetres que separen el seu país de les Illes, o millor dit, d’Europa, el somni per a molts d’ells, que la pandèmia ha complicat encara més. Des del febrer del 2019, Algèria viu immersa en una onada de protestes. Les restriccions contra la COVID han prohibit les manifestacions, tot i que els motius que reivindiquen continuen vius. Malgrat que l’afluència ha baixat, la gent ha seguit sortint al carrer… gairebé no hi ha oportunitats, expliquen els joves, tampoc per demanar un visat o poder migrar de manera segura.

Així ho va confirmar a IB3 Notícies, Sidali, un jove algerià que viu a Catalunya. “A Algèria s’ha arribat al punt que els joves no aguanten la vida allà. Per això prefereixen jugar-se la vida en una barca petita i pagar per la travessia entre 6.000 i 8.000 euros”. Una ruta que, en condicions favorables, es fa en 24/48 hores, però en la qual enguany s’ha viscut a les Balears el primer naufragi. El 27 de setembre varen sortir de la població algeriana de Dellys 17 joves. El seu destí era l’arxipèlag, però varen tenir un problema amb el combustible i varen quedar a la deriva… una setmana sense cap notícia d’ells. A dia d’avui, tres persones continuen desaparegudes. La resta van ser localitzades per un veler i rescatats per Salvament Marítim. “Dos varen botar, amics nostres, i encara no han aparegut. Els que menaven la pastera varen partir a la recerca d’ajuda de la guàrdia costanera i no varen tornar”, explicaven Bassem i Abdul al programa Zoom d’IB3 Televisió.

Una de les persones que estava en contacte amb les famílies, i que durant tot l’any ha estat fent seguiment de l’arribada de pasteres, és Francisco Jose Clemente, de Héroes del Mar, qui confirma que el 2021 ha estat un any intens. “Hem tengut molta feina, amb moltes pasteres desaparegudes, amb naufragis i moltes recerques de persones que havien arribat però no s’havien comunicat amb la família després”. Les ONG també han vist un canvi de tendència pel que fa al perfil de persones que intenten arribar a les Balears. “Fins ara eren sobretot persones a títol individual. De vegades, partien sense comunicar-ho ni tan sols a la família. Ara hi ha hagut un canvi de tendència, les migracions són col·lectives”, confirmava Angeles Colsa, del Centre Internacional per la Identificació de Persones Migrants.

La pandèmia va frenar les deportacions durants mesos, a causa del tancament de connexions marítimes entre Algèria i Espanya. A mitjans de novembre varen reobrir aquesta ruta i, per tant, varen retornar les deportacions. Irene Carrión, de la plataforma Stop Deportacions, denunciava fa uns mesos que el procés és obscur. “Són unes deportacions molt opaques, de les quals no en sabem res. Tant en el recorregut per carretera com en el mateix ferri”, deia. Des que Algèria va reprendre les connexions marítimes amb la península, Espanya ha deportat unes 250 persones, segons conta una de les ONG que fa feina en aquest àmbit. Molts d’ells havien arribat aquests darrers mesos en barca a les costes de les Balears o del sud de la península.

La cara més crua i més trista són les persones que no han arribat: Walid, de 28 anys; Zouhir, de 25 anys i Marad, de 30 anys, tres dels desapareguts a pocs quilòmetres de Cabrera el mes de setembre. Falten molts més noms, de persones que han sortit d’Algèria en pastera i no se n’ha sabut res més. Una realitat que ha marcat el 2021 i que marcarà l’any que arriba. El present i el futur de tota una generació de joves algerians que tenen més por de la falta d’oportunitats o la repressió del seu país, que de travessar la Mediterrània.

27/12/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT