La pandèmia de la Covid-19 ha disparat tots els registres i ha agreujat l'èxode migratori: enguany han arribat més de 2.300 migrants
Embarcació arribada el 28 de setembre de 2021 a la platja des Copinar, a la costa de migjorn de Formentera. /XAVI GARCIA TUR
28“Mai abans”. Aquesta expressió serviria per resumir les dades de la crisi migratòria a les Illes Balears d’aquest 2021. Perquè mai abans havien arribat tantes barques amb migrants a bord, mai abans s’havien interceptat tantes persones a la mar i les costes de les illes, mai abans hi havia tants infants i adolescents entre els migrants, mai abans havien estat tantes les dones que s’embarcaven, mai abans havien entrat, fins i tot, amb un avió aterrat d’urgència simulant una emergència sanitària… i mai abans s’havia tingut constància de la mort d’alguns dels migrants durant el viatge.
L’arribada massiva de migrants a les costes de les Illes Balears aquest 2021 ha desbordat de feina tots els estaments implicats, des de l’administració fins a les entitats socials que s’encarreguen de donar cobertura a les persones que s’embarquen a les costes d’Algèria rumb a l’arxipèlag cercant una vida millor. La del 2021 és una xifra de rècord, fins a 163 barques i 2.382 persones han estat interceptades quan intentaven entrar de manera irregular a les Balears. Comparat amb el 2020, també un any de rècords amb l’arribada de 112 barques amb 1.464 persones a bord, l’increment aquest 2021 és més d’un 40% d’embarcacions i de més d’un 60% de persones interceptades.
Les dades de 2020 i 2021 evidencien que la pandèmia de la Covid-19 ha disparat l’èxode migratori cap a les Illes. Les xifres dels anys anteriors res tenen a veure amb les registrades durant el 2020 i 2021. El 2019, s’interceptaren 41 embarcacions amb 501 persones a bord, una tercera part que l’any següent, el 2020. En aquest gràfic es pot comparar l’evolució d’arribada de barques i migrants a les costes de les Illes Balears durant els darrers anys.
El ritme d’arribada de pasteres a les costes balears s’ha intensificat a partir de la segona meitat d’aquest any 2021. Són els mesos de setembre i octubre els que més volum de barques i persones han registrat. Amb 87 embarcacions i 1.207 persones, en aquests dos mesos de l’any es concentren la meitat de barques i immigrants interceptats de tot l’any. En el següent gràfic es pot apreciar la xifra d’embarcacions i persones interceptades per data.
La gran majoria de migrants que arriben a les Illes Balears són homes, sobretot joves algerians, tot i que enguany ha augmentat de manera notòria la xifra de dones entre els passatgers de les diferents embarcacions. En aquest 2021 s’han interceptat 49 dones, no arriba al 2% del total de les persones arribades.
El 2021 també ha estat un any rècord en l’arribada de menors, però les diferents fonts consultades no coincideixen en les xifres exactes, tot i que apunten a una cinquantena de menors no acompanyats interceptats per via marítima a les aigües Balears. Segons fonts del Consell de Mallorca, la institució insular ha atés durant aquest 2021 55 menors no acompanyats arribats en pastera i altres 6 menors provinents d’un centre de menors de la Ciutat Autònoma de Ceuta. A banda d’aquests menors no acompanyats, han arribat almanco altres dues famílies més amb menors, però les fonts consultades no aporten més detalls de la xifra de menors acompanyats dels seus pares i mares.
La gran majoria de les embarcacions interceptades durant aquest 2021 s’han localitzat en aigües de l’arxipèlag de Cabrera, són més d’una setantena de barques on hi viatjàven més d’un miler de persones. A les costes de Mallorca, des de Portocolom, a Felanitx, fins a El Toro, a Calvià, i també Cabrera, es comptabilitzen més d’un centenar d’embarcacions interceptades. Després, per volum d’embarcacions i migrants, hi ha l’illa de Formentera amb prop d’una quarantena de barques i més de mig miler de persones localitzades. La menor de les Pitiüses és l’illa més propera a les costes d’Algèria i per això moltes de les pasteres arriben a la costa de migjorn de Formentera. En aquest gràfic podeu trobar el detall de les embarcacions arribades a cada punt de l’arxipèlag amb el detall dels migrants a bord i la data en que va ser interceptada.