X

Patronat Obrer i Afers Socials posen en marxa un programa de sortida de la venda ambulant

Mamadou cobra 23 euros per cada dia d'assistència al curs de formació i ja pensa en dedicar-se a l'obra o al sector turístic en acabar-lo

23/03/2023

Patronat Obrer i Afers Socials posen en marxa un programa de sortida de la venda ambulant

18

Mamadou Demba té 49 anys i en fa 14 que viu a Mallorca. Sobreviu venent a la platja, els carrers i mercats, on pot, juguetes pels infants, para-sols i altres objectes econòmics que adquireix prèviament als basars comercials. Viure així és complicat, de venedor ambulant guanya entre 10 i 15 euros després de treballar tot el dia, uns doblers “insuficients” tot i considerar-se afortunat en pagar un lloguer antic de 800 euros amb tot inclòs pel pis que comparteix amb altres quatre persones. Diu que els amics que cerquen pis ara no tenen aquesta sort, amb una habitació “a Son Gotleu per 300 euros”. Per això demana “una excepció social, una altra feina”.

I per això, també, a més de la feina en negre de subsistència, participa en el programa de la conselleria d’Afers Socials i el Patronat Obrer de Palma que ajuda els migrants en situació irregular a trobar una altra sortida laboral. Mamadou està satisfet en participar-hi. Per cada dia que ho fa percep 23 euros, un sistema de fidelització que suma uns 500 euros mensuals que no li basten per viure de manera digna. “El problema és que només són sis mesos… I després què? Abans amb 60 euros omplies un carret del Mercadona, però ara necessites el doble… Si almanco la beca fos un poc més”, lamenta. Fa tres mesos que participa en el programa —que té una durada de dos anys— i la seva intenció és acabar-lo. Després vol treballar a l’obra o al sector turístic.

Reforma de la llei d’estrangeria

La consellera d’Afers Socials, Fina Santiago, ha visitat la seu del Patronat Obrer per veure el funcionament del programa. “Ells es consideren ciutadans d’aquí i, per això, volen facilitar la seva integració… T’ho diuen, que tenen fills nascuts aquí que no coneixen l’Àfrica i que perquè ells no tenen el permís de residència, ni tampoc el tenen encara els seus fills… Com a societat i com a partits polítics progressistes tenim el repte de modificar la llei d’estrangeria, que és molt dura, amb la facilitació de la integració de la persona immigrant”, reivindica Santiago.

Fa cinc anys que Afers Socials va fer un estudi sobre el nombre de persones que es dedicaven a la venda ambulant de manera il·legal a les Illes i va detectar la presència de 230 persones. Una situació que en molts casos deixa els immigrants en una situació de vulnerabilitat.

23/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT