La mesura pretén recaptar aproximadament uns 7.000 milions d'euros en dos anys
El president del Govern, Pedro Sánchez, durant el debat sobre l'estat de la nació. EFE/Javier Lizón
16El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts l’aprovació d’uns impostos temporals a les entitats financeres i a les grans companyies energètiques per recaptar aproximadament uns 7.000 milions d’euros en dos anys.
Durant la seva intervenció en el Debat sobre l’estat de la Nació, Sánchez ha informat que l’impost “als grups dominants” del sector elèctric, gasista i petrolier estarà en vigor durant 2023 i 2024 i té l’objectiu de recaptar 2.000 milions d’euros a l’any dels beneficis extraordinaris d’aquestes empreses en 2022 i 2023.
“Es parla sovint de beneficis que cauen del cel, però en realitat no ho són. Els beneficis surten de la butxaca dels consumidors que paguen els seus rebuts”, ha afirmat el president.
Així mateix, el president del Govern ha anunciat un nou impost “excepcional i temporal” dirigit a “les grans entitats financeres que ja han començat a beneficiar-se de la pujada de tipus d’interès”. Aquest impost, ha explicat, tindrà una durada de dos anys -sobre els exercicis 2022 i 2023- i buscarà recaptar 1.500 milions cada any.
“Aquest Govern no tolerarà que hi hagi empreses o individus que s’aprofitin de la crisi per recaptar més riquesa a costa de la majoria, perquè les dificultats d’una majoria no poden ser les alegries d’una minoria”, ha defensat Sánchez. Fonts de l’Executiu han precisat, posteriorment, que aquests impostos es tramitaran a través de proposicions de llei.
Els nous impostos anunciats pel cap de l‘Executiu se sumen al tipus mínim del 18% en l’Impost de societats que s’aplica des d’enguany a la banca i les empreses d’hidrocarburs. Així mateix, a les entitats financeres també se’ls aplica l’Impost sobre les Transaccions Financeres, conegut com a ‘taxa Tobin‘, que va entrar en vigor l’any passat.
Transport públic
Entre la bateria de mesures econòmiques anunciada aquest dimarts, el president també ha avançat que el Govern bonificarà el 100% dels abonaments de diversos viatges per a Rodalia, Rodalies i trens de mitjana distància operats per Renfe, que passaran a ser gratuïts des de l’1 de setembre d’enguany fins al 31 de desembre.
Aquesta iniciativa se suma a la rebaixa del 30% per als abonaments de la resta de transport urbà i metropolità, que les comunitats autònomes poden completar fins al 50% o el 60%, segons es disposa en el reial decret llei de mesures per a pal·liar les conseqüències de la guerra a Ucraïna que se sotmetrà a votació aquesta mateixa setmana en el Congrés.
Durant el seu discurs, el president també ha avançat l’aprovació “en breu” de la Llei de mobilitat sostenible, així com l’impuls de les noves lleis d’indústria i de mecenatge. També des de l’Executiu es preveu la presentació d’una nova i millorada Política Agrícola Comuna(PAC) per a impulsar el camp espanyol.
A nivell regional, des de Moncloa han avançat una inversió “sense precedents” perquè Canàries i Balears siguin territoris plenament descarbonizats i l’aprovació de dos plans estratègics per al desenvolupament econòmic de Ceuta i Melilla.
MÉS demana bonificacions
MÉS per Mallorca ha reclamat aquest dimarts al president del Govern, Pedro Sánchez, que també es bonifiquin al 100% els billets de tren i d’autoús de Balears, després que hagi anunciat que es bonificaran els dels trens de Renfe. El coordinador general de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha reclamat també que aquesta mesura s’apliqui també per als billets d’autobús del TIB i dels trens del SFM. “Les mesures anunciades aquest dimarts per Pedro Sánchez discriminen doblements els illencs, ja que paguen els mateixos impostos, però no tenen la mateixa inversió ni tampoc es poden beneficiar d’aquesta mesura”.
Apesteguia ha recordat que “mentre a Balears no hi ha finançament per tirar endavant el tren de Llevant, els diferents partits polítics que han trepitjat la Moncloa discriminen aquesta comunitat autònoma contínuament. Avui són el PSOE i Podem amb les mesures anticrisi, però ahir era el PP”.
Crida a l’estalvi energètic
Sánchez no ha volgut descartar “res” de cara al futur, “fins i tot que Putin pugui tallar el gas a Europa com a arma de guerra. “Això tindria un impacte sobre l’economia europea i espanyola”, ha reconegut Sánchez. Per això, i tal com han fet altres líders europeus, el cap de l’Executiu espanyol ha fet una crida a l’estalvi energètic per als pròxims mesos.
“Haurem d’adoptar mesures d’estalvi energètic”, ha reconegut el president. En concret, ha fet esment a l’impuls del teletreball, el foment del transport públic o a baixar “una mica la temperatura de la calefacció o pujar-la en l’aire condicionat” per a aconseguir aquest estalvi. “Podem fer-ho i ho farem”, ha recalcat.
També sobre aquest tema, l’Executiu preveu impulsar les renovables i ha avançat el desplegament de l’autoconsum en edificis públics amb un pla de 200 milions.
Reaccions diputats de Balears
Els diputats del grup socialista i d’Unides Podem que són de les Balears han lloat el discurs de Sánchez i les mesures anunciades, mentre que la diputada popular illenca s’ha mostrat preocupada i ha carregat contra unes iniciatives que repercuteixen sobre les famílies.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular