L'objectiu del Govern espanyol és que una vegada aixecat l'estat d'alarma sigui el Consell Interterritorial qui prengui les decisions per combatre qualsevol rebrot de la covid
El president del Govern central, Pedro Sánchez, aquest dimarts, en roda de premsa a la Moncloa. /EFE
23El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que la intenció del seu executiu és no prorrogar l’estat d’alarma una vegada que expiri el pròxim 9 de maig, per la qual cosa deixarien de tenir efecte les restriccions de mobilitat, com el toc de queda o els tancaments perimetrals. “Volem que el 9 de maig sigui el punt final a l’estat d’alarma. És el nostre objectiu i per a això treballem”, ha afirmat Sánchez en roda de premsa en el Palau de la Moncloa al final del Consell de Ministres.
La presidenta del Govern, Francina Armengol, ja ha dit que les Balears estudiaran les mesures que s’hauran d’aplicar un pic hagi finalitzat l’estat d’alarma per garantir una desescalada lenta a la nostra comunitat. Precisament, divendres que ve l’executiu balear revisarà les mesures de restricció que s’apliquen.
El final d’aquest mecanisme constitucional revocarà les restriccions de circulació de les persones que van entrar en vigor el passat 25 d’octubre i que les comunitats autònomes han aplicat en funció de l’evolució dels indicadors sanitaris en cada territori. Entre aquestes limitacions, han estat el toc de queda per a limitar la mobilitat en horari nocturn i els tancaments perimetrals de comunitats autònomes, províncies o municipis, així com confinaments de determinades àrees.
Sánchez ha explicat que una vegada que s’aixequi l’estat d’alarma, les mesures que s’hagin d’adoptar per a combatre qualsevol rebrot de la malaltia es prendran en el si del Consell Interterritorial de Salut, en el qual hi participen el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes. Al seu parer, el sistema de cogovernança aplicat en els darrers mesos ha estat efectiu davant les diferents onades de la covid-19 i ha comptat amb l’aval de la justícia en els pronunciaments que han dictat davant reclamacions presentades contra determinades mesures restrictives.
“Esperem que la realitat epidemiològica i el procés de vacunació, que s’accelerarà molt, ens doni les suficients eines per a continuar responent amb eficàcia a aquesta pandèmia”, ha confiat el cap de l’Executiu central.
L’estat d’alarma va entrar en vigor el 25 d’octubre per un període de dues setmanes i abans de la seva conclusió, es va acordar una pròrroga de sis mesos fins al 9 de maig per evitar votacions periòdiques en el Congrés. Aquesta mesura va comptar amb el suport de PSOE, Unides Podemos, Cs, ERC i PNB, mentre que el PP es va abstenir.
Al començament de la pandèmia, l’Executiu espanyol ja va decretar l’estat d’alarma el 14 de març i després de diverses pròrrogues, va decaure el 20 de juny.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu