X

Pepita Ramis, venedora al Mercat Vell d’Eivissa: “Ara pareixem màquines, abans érem molts i érem com una família”

Només quatre parades de fruites i verdures es mantenen obertes tot l'any

16/11/2023

Redacció

El Mercat Vell i els seus voltants eren el centre neuràlgic d’Eivissa ara fa 40 anys. Avui dia, només hi resisteixen tot l’any quatre paradetes de verdura i alimentació. Són la segona i tercera generació de les famílies que mantenen l’essència de l’antic mercat de fruites i verdures, que enguany celebra els 150 anys de la seva construcció.

Tamara Lizarte continua preparant els mateixos entrepans que la seva àvia va fer durant més de trenta anys a la seva paradeta del mercat: amb tonyina, olives i tàperes com a ingredients principals. Ella va començar a regentar la paradeta d’una manera, però, bastant fortuïta. “La meva àvia va caure el 2017 i vaig haver de venir a substituir-la, i aquí seguesc”, comenta.
La paradeta continua igual i el record de l’àvia molt present: “Els clients que venen sempre pregunten per ella, parlava molt… I bé, encara parla molt”

La família de Pepita Ramis està al Mercat Vell des de fa uns seixanta anys. Hi va començar també la seva àvia, va continuar la mare i després ella. Fa quaranta anys que és al capdavant de la paradeta, però ja de ben petita, amb només sis anys, atenia la clientela. “Quan acabava a l’escola em posava al costat de ma mare a vendre gelats. La veritat és que abans era totalment diferent. Ara pareixem màquines, abans érem una família tots junts. A banda, érem molta gent, no com ara que som quatre”, explica Ramis.

Tot i que a l’hivern és difícil mantenir les paradetes obertes, continuen per no deixar-hi els seus clients més fidels, que són els vesins de la zona. Hi volen seguir, però veuen el futur amb incertesa. El comerç hi està minvant i el consistori preveu una reforma a l’edifici i no saben si podran continuar amb l’activitat.

16/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris