X

Per què el cel està carregat, si tenim anticicló?

Estem assistint a un fet contradictori: encara que no ho sembli, l'anticicló ha duit una massa d'aire càlid que normalment garantiria un temps radiant. I, tanmateix, segueixen les boires i els niguls baixos a tota la Mediterrània occidental

02/01/2022

Per què el cel està carregat, si tenim anticicló?

Foto de Cati Servera, feta a Sant Salvador

Redacció

En termes generals, l’anticicló és el responsable de garantir un temps radianti sense gaire complicació al cel. Aquests darrers dies assistim a un fet contradictori: per què amb un anticicló tan robust es produeixen boires i sobretot aquests niguls baixos tan persistents que ocupen tota la Mediterrània occidental?

En aquest cas, l’anticicló ha duit aquests dies una massa d’aire càlid d’uns 15oC a 1.500 m, això ens hauria de garantir unes temperatures a tot l’arxipèlag superiors als 20oC. Aquesta hipotètica situació es veu alterada a causa d’aquest règim de niguls baixos, on a tots els indrets per davall d’aquests, les temperatures no superen els 15oC.

L’elevada humitat a les capes baixes, juntament amb la mar més freda que la massa d’aire que té a damunt, produeixen aquesta condensació tan espessa en forma d’aquestes boires d’advecció, més típiques de la primavera, que sense vent, són molt difícil d’esvair-se.

Paradoxalment, aquests dies és a les bandes més elevades, sobretot a la serra de Tramuntana, és on es pot gaudir d’un dia completament radiant, i on les temperatures són més elevades. De fet, les temperatures màximes i les mínimes de totes les illes, aquests primers dos dies de l’any, es produeixen en aquest indret: avui a la serra d’Alfàbia ja tenim 20oC a 1.030 m d’altura i la màxima més elevada avui és al Castell d’Alaró, on ja tenen 22oC.

Avui diumenge, gràcies al fet que el vent de sud-oest bufa amb més intensitat a Eivissa i a Mallorca, permet que tenguem moltes més clarianes que ahir, mentre que a Menorca avui costarà més veure el sol.

Per tant, assistim a un fenomen conegut com a inversió tèrmica, molt característic dels anticiclons, i que, aquesta vegada, sobretot en les temperatures màximes, aquests estrats de niguls han estat essencials per entendre aquest fenomen que afecta les illes.

Demà serà el darrer dia que es produirà aquesta casta de situació, ja que a partir de dimarts el vent de sud-oest bufarà amb molta més intensitat, i alhora, serà un dia de transició, cap a un canvi de temps amb vista a dimecres, on passarà un front fred que podria deixar algunes precipitacions sobretot a Mallorca i Menorca, però sobretot destacarà el vent de mestral intens, juntament amb la davallada clara del termòmetre.


Per què es produeix la boira i com està afectant a les Balears

02/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris