Es desplaça a 110.700 km/h fins arribar al punt més pròxim al Sol en l'òrbita, a uns 147 milions de quilòmetres de distància
48La Terra assoleix avui la major proximitat al Sol dins la seva òrbita. Es tracta del periheli de 2022, fet que produeix una màxima velocitat orbital, accelerant 3.420 quilòmetres per hora sobre la mitjana.
Descrivint una òrbita el·líptica de 930 milions de quilòmetres, la Terra gira normalment al voltant del Sol a una velocitat mitjana de 107.280 quilòmetres per hora. Així mateix, la Terra tarda 365 dies i gairebé 6 hores a recórrer dita distància, ocasionant, així, que cada quatre anys es compti un de traspàs.
D’acord amb la segona llei de l’astrònom Johannes Kepler, la velocitat de translació varia. Va augmentant fins arribar al seu màxim al periheli, a 110.700 quilòmetres per hora. També es va reduint fins a ser mínima a l’afeli, anant a 103.536 quilòmetres per hora. Això suposa més de 7.000 quilòmetres per hora de diferència d’un punt a l’altre.
L’afeli, en què la Terra es troba a la major distància del Sol, no arribarà fins d’aquí 6 mesos, el 4 de juliol.
Segons EarthSky, al periheli d’enguany la Terra es situa a una mica més de 147 milions de quilòmetres de distància, mentre que, en el cas del pròxim afeli, hi serà a uns 5 milions de quilòmetres de distància més (152,09 quilòmetres de distància).
Periheli i afeli: comportament dels planetes respecte del Sol
Kepler va descobrir que la línia que connecta els planetes i el Sol ocupa la mateixa àrea en un mateix lapse de temps. Què significa això? Quan els planetes es troben a prop del Sol en la seva òrbita, es mouen més ràpidament que quan estan més lluny.
D’aquesta manera, la velocitat orbital d’un planeta és menor a major distància del Sol, mentre que a distàncies menors la velocitat orbital és major. La distància mitjana del Sol és d’uns 150 milions de quilòmetres.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu