X

Picar pedra, una tècnica tipogràfica ancestral

Professors de l'École Estienne de París han impartit durant quatre dies un taller a l'Escola d'Art i Superior de Disseny a Palma

17/02/2022

Picar pedra, una tècnica tipogràfica ancestral

Fa quatre dies que als passadissos de la seu de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears se sent renou de picar pedra. Martell i cisell en mà, més d’una quarantena d’alumnes tallen tipografies damunt pedra de Santanyí. “És la primera vegada que faig feina amb pedra, estic aprenent una tècnica nova”, celebra l’estudiant de primer de disseny gràfic, Marta Durán.

Els mentors són tres professors arribats de la prestigiosa École Estienne de París: Raphaël Lefeuvre, Franck JalleauMargaret Gray. Ensenyen als alumnes “una disciplina ancestral que ja practicaven els romans, i fins i tot molt abans, aquesta tècnica enriqueix la seva visió tipogràfica”, explica Jalleau.

Amb ells, s’han desplaçat 24 alumnes francesos que també han participat en el taller, en el marc del programa Erasmus+. A més, han conegut Palma mitjançant les visites que organitza l’Ajuntament amb el programa PalmaEduca. Un dels estudiants parisencs, Anselm Sturez, creu que aquesta tècnica de gravat li aporta molta més comprensió pel que fa a la construcció de la lletra, les ombres i la seva forma general.

Una tècnica mil·lenària i perenne, que posa en pràctica l’escriptura tridimensional mitjançant el gravat. No només l’han apresa els alumnes, sinó també professors, com el cap d’estudis de l’escola, Jordi Sempere, qui reivindica les tasques manuals i la concentració en el procés creatiu i artesanal. “No es pot fer Ctrl+Z”, diu.

Els resultats d’aquest taller s’exposaran aquest divendres dematí, a la seu de l’Escola d’Art i Superior de les Illes Balears, a Palma.

17/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris