Estrenam el segon capítol de “Pirates a les Balears”. Tendrà lloc aquest diumenge a les 21:40 hores a IB3 Televisió. La mar Mediterrània ha estat, durant molt de temps, el centre econòmic mundial, i això ha propiciat l’auge del negoci corsari, amb el qual es lucrava gran part de l’oligarquia.
En aquest capítol es desglossa el complex entramat d’aquesta activitat i la seva importància a les Illes Balears al llarg dels segles. L’ empresa corsària, encara que arriscada, suposava una gran font d’ingressos per a la noblesa i els mercaders, que hi participen com a inversors i que comercialitzaven amb dos tipus de béns: els productes materials i les persones.
Fins al segle XVII, l’esclavitud, lligada a la religió, va ser una activitat molt rendible i legal que va afavorir les transaccions comercials entre els diferents regnes. Corsaris i mercants solcaven les mateixes mars i, moltes vegades, junts. No obstant això, per a les illes, a causa de la seva situació geogràfica, el cors podia arribar a ser l’única manera de fer arribar recursos bàsics als seus habitants, que depenien del comerç marítim. Aquesta dependència ens obliga a fer-nos les preguntes següents: com funcionava el cors? Qui podia ser corsari? Estava ben vist? I, de nou, quin paper tenia la religió en tot això? La complicitat del rei va suposar l’augment d’aquest tipus d’empreses sicàries, en la qual l’objectiu final era, per descomptat, els doblers, i que va dur més d’un a abusar de la seva situació d’impunitat i a convertir-se en els temibles pirates que tots reconeixem de la cultura popular, capaços del pitjor, fins i tot entre la població que, se suposa, havien de defensar.
Pirates a les Balears és una sèrie sense precedents que mostrarà les peculiaritats de la pirateria del Mediterrani a través del seu impacte a les Illes Balears.
Composta per quatre episodis, la sèrie es remunta a l’època en què les costes i boscos de les Illes Balears van ser escenari de batalles cruentes. Un punt estratègic perfecte per a assaltar, refugiar-se i preparar-se per a atacar altres ports del mediterrani. Uns episodis que compten amb la veu en off de l’actor mallorquí Miquel Gelabert.
Una producció audiovisual que mostrarà als ciutadans de les Illes Balears com els pirates i corsaris també formen part de l’ADN de la nostra història. Aquesta sèrie, que descobreix la petjada i transcendència dels corsaris i pirates al llarg dels segles a les Illes Balears, mostrarà com, a més, el nostre territori va ser durant segles d’especial interès estratègic-militar i comercial per als corsaris genovesos, africans o turcs.
La sèrie ha comptat amb la participació de més de 25 experts pertanyents a institu-cions com museus, universitats, arxius o conjunts arqueològics, entre els quals es troben catedràtics, doctors, historiadors, arqueòlegs, economistes, militars, inves-tigadors o escriptors. En aquest profund treball de documentació històrica i recerca han col·laborat diferents institucions com la Universitat Illes Balears, l’Institut d’Histò-ria-CSIC, l’Arxiu Municipal de Ciutadella i el Diocesà de Menorca, o l’Institut Menorquí d’Estudis, entre altres.
Pirates a les Balears s’emet cada diumenge a les 21.40 hores a IB3 Televisió.