X

Pluges torrencials i onades de calor marines, més recurrents pel canvi climàtic

En el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic, el SOCIB i l'Aemet repassen les dades més significatives dels efectes de l'escalfament global a les Balears

24/10/2023

Pluges torrencials i onades de calor marines, més recurrents pel canvi climàtic

La mar balear acumula dos anys de temperatures extremes a causa del canvi climàtic. És una de les dades destacades pel SOCIB, al qual el programa ‘Méteo’ d’IB3 ha demanat, amb motiu del Dia Internacional contra el Canvi Climàtic. Una data que serveix per alertar sobre els efectes nocius de l’escalfament global. El SOCIB té difícil destacar tan sols una dada perquè, si l’estiu i la tardor del 2022 varen ser de rècord pel que fa a la temperatura de l’aigua, el 2023 les onades de calor marines han afectat totes les estacions de l’any.

Des del punt de vista meteorològic, per part d’Aemet la dada més significativa dels darrers 10 anys relacionada amb el canvi climàtic és la pluja torrencial caiguda el 9 d’octubre de 2018 a Sant Llorenç. Altres fenòmens destacables són la nevada de la borrasca Juliette d’enguany, la freqüència de les onades de calor i el rècord de temperatura assolit a Formentera i Montuïri de 44 graus i mig l’any passat.

La temperatura a la superfície de la mar és un grau i mig superior a la de fa 40 anys; l’atmosfèrica, 1,1 des de l’època preindustrial. La COP 28, que haurà de continuar cercant solucions específiques per limitar l’escalfament a un grau i mig, tendrà lloc a partir del 30 de novembre als Emirats Àrabs.

24/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris