X

Pluja amb fang, mínimes nocturnes de rècord i perill de fongs a la vinya per l’arribada d’aire africà

Segons l'Aemet, les temperatures s'han situat 8 graus per damunt de la mitjana

18/09/2023

Pluja amb fang, mínimes nocturnes de rècord i perill de fongs a la vinya per l’arribada d’aire africà

Cati Alzamora

A Palma, la nit d’aquest passat diumenge, el termòmetre no ha davallat dels 25 graus. Una mínima que no s’havia registrat mai durant la segona quinzena de setembre i que s’afegeix a temperatures diürnes també atípiques. María José Guerrero, delegada de l’Aemet a les Balears, ha explicat que els termòmetres estan uns 8 graus per damunt de la temperatura mitjana en aquesta època de l’any. Els municipis de la costa és on han patit més aquest ambient feixuc. I per tot on ha plogut, l’altre protagonista ha estat el fang.

Calor i humitat són la combinació perfecta perquè apareguin fongs als cultius. Els vinaters, amb el 20% de la collita sense veremar, han hagut de protegir el raïm. José Luis Roses, president de la DO Binissalem, ha dit que s’han hagut d’aplicar tractaments fitosanitaris al raïm que es veremarà la setmana que ve per evitar l’aparició de malalties.

Però l’arribada de pols africana és un procés natural i que fertilitza la terra. Luis Belbiela, tècnic forestal, ha explicat que la pluja de fang aporta nutrients molt necessaris per a la terra, com ara el magnesi.

Segons els registres del Ministeri de Transició Energètica, des de principi d’any s’han produït 17 episodis d’arribada de pols africana a la Illes, que han suposat més de 50 dies amb mala qualitat de l’aire.

18/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris