El catedràtic de la UIB Pere Salvà considera que pressió humana és massa gran pels recursos disponibles a l'arxipèlag
20Les Balears són la comunitat amb un major percentatge de població estrangera. Així es desprèn de les xifres que ha avançat l’Institut Nacional d’Estadística (INE), segons les quals el primer de gener hi havia a la Comunitat una població empadronada d’un milió 176.000 habitants, 3.000 més que l’any anterior, un lleuger del 0’3 %.
En vint anys, la comunitat ha sumat més de 250.000 persones. I d’aquests residents, gairebé un de cada cinc, han nascut a un país estranger. Aquesta proporció representa més de 221.000 ciutadans, amb el col·lectiu més nombrós procedent del Marroc, Itàlia, Regne Unit i Alemanya. Amb tot, malgrat la tendència ascendent des del 2017, la població estrangera està lluny del màxim registrat el 2011, amb 242.812.
Els residents alemanys, de fet, han passat de ser el grup de residents estrangers més gran, a ser els quarts en la llista en deu anys. Entre 1998 i 2013, els germànics eren els més nombrosos, però entre 2012 i 2014 varen perdre un 36% de residents. De fet, des de fa cinc anys, la colònia alemanya roman molt estable, entre els 18.000 i 19.000 residents, mentre que el Marroc, Itàlia i el Regne Unit continuen creixent.
El catedràtic emèrit de Geografia Humana de la UIB, Pere Salvà, considera que “la població és massa nombrosa pels recursos disponibles”. “Si el que volem cercar és la sostenibilitat, estam al límit. Possiblement, si fem una relació dels recursos (sanitat, educació, recursos naturals) ens aproximam, si no les hem superat ja, a les línies vermelles”, ha explicat el professor en una entrevista a l‘Informatiu Matí d’IB3 Ràdio. “Els límits són difícils de posar, però no tenir aquesta capacitat de gestió per posar-los, pot produir la creació de bosses de pobresa”, ha avisat.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu