política

Podem i MÉS s’atribueixen mèrits en el factor d’insularitat mentre l’oposició insisteix en aprovar la fiscalitat del REIB

El PP reconeix que els 110 milions del factor d'insularitat sembla "a priori" una xifra "raonable" però assenyala que si el Govern hagués facilitat l'acord en 2018, la compensació hagués estat major


La presidenta i membres del Govern s’han reunit amb grups polítics i agents socials per tal de valorar l’acord assolit entre el Govern d’Espanya i el de Balears quant al factor de la insularitat. La majoria ha coincidit a celebrar aquesta fita, que han anomenat d’històrica. Però, també ha recordat que es tracta d’un import per cobrir el dèficit inversor, però que no compensa el cost de la insularitat i insisteixen que la part fiscal del REIB s’ha d’aprovar.


 més info Acord de 183 milions d’euros pel “factor d’insularitat” de les Illes Balears als PGE del 2022

Els socis del PSOE en el Govern, Unides Podem i Més per Mallorca, s’han atribuït aquest dijous un paper decisiu en la consecució del factor d’insularitat de 183 milions d’euros per a l’any que ve.

El portaveu parlamentari de Podem, Alejandro López, ha assenyalat que “gràcies a la pressió” del seu partit, “és la primera vegada que el Govern d’Espanya mostra tanta sensibilitat cap a Balears”. “L’arribada d’Unides Podem al Govern de l’Estat marca un abans i un després en el tractament i en la sensibilitat que es té cap a la nostra comunitat autònoma”, ha emfatitzat López en un comunicat.

El coordinador de Més per Mallorca, Antoni Noguera, ha considerat que la “perseverança” del seu partit ha resultat determinant per a aconseguir la xifra de 183 milions, dels quals 110 corresponen al factor anual per al pròxim quinquenni i 73 compensen l’any que no es va aplicar aquesta eina del Règim Especial de Balears (REB). “Sense la nostra insistència, a nivell públic i privat, i sense la nostra pressió per a ser partícips de la comissió mixta el resultat ara seria diferent”, ha apuntat Noguera en una nota de premsa.

“A priori” és una xifra “raonable”

Per la seva banda, el portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, ha reconegut que els 110 milions del factor d’insularitat sembla “a priori” una xifra “raonable” però ha apuntat que si l’Executiu hagués facilitat l’acord en 2018, la compensació hagués estat major.

Costa ha apuntat que la xifra acordada compleix amb les expectatives del seu partit però ha insistit que si en 2018 s’hagués arribat a un acord per 90 milions, ara ja haurien arribat a les illes 360 milions d’euros. El portaveu del grup popular ha recordat que en l’acord d’aquest dijous, la part que serveix de compensació és de 73 milions d’euros. “Que cadascú faci els seus comptes”, ha indicat. A més, Costa ha lamentat que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, no s’hagi compromès a desenvolupar la part fiscal del REB, amb impacte directe en la competitivitat.

La coordinadora de Cs, Patricia Guasp, ha celebrat l’acord del factor d’insularitat però ha advertit, no obstant això, que no soluciona els sobrecostos als quals s’enfronten els ciutadans, precisament per la situació insular. Mentre la portaveu adjunta d’El Pi al Parlament, Maria Antònia Sureda, ha ressaltat que l’acord pel factor d’insularitat és “un dia important per a Balears” però ha matisat que “arriba dos anys tard”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Marga Prohens anuncia que ha donat positiu en Covid

En un missatge en el seu compte de Twitter, Prohens ha afirmat que els seus contactes estrets ja estan avisats i que passa la infecció amb símptomes lleus

Catalina Cladera, nova secretària general de la Federació Socialista de Mallorca

En concret, s'han emès un total de 141 vots a la llista que ha encapçalat Catalina Cladera per a liderar...

Catalina Cladera, nova secretària general de la Federació Socialista de Mallorca

Garrido ha destacat que el partit està fort i unit, i ha tret pit amb la gestió de la pandèmia...

El Govern estudia la proposta del Ministeri d’Hisenda de població ajustada

I continua defensant que en el nou sistema de finançament s'ha de tenir en compte la capacitat tributària de cada...