X

La pols en suspensió embrutarà les llàgrimes de Sant Llorenç

L'activitat dels Perseids serà màxima la nit del 12 al 13 d'agost, és a dir, la nit de dijous a divendres

12/08/2021

La pols en suspensió embrutarà les llàgrimes de Sant Llorenç

/EFE

51

La pols en suspensió dificultarà l’observació de les Llàgrimes de Sant Llorenç, la pluja d’estels més important i coneguda de l’any.

Pols africana i niguls prims

Amb la Lluna camí del quart creixent, enguany les condicions eren a priori favorables per a l’observació dels Perseids, la pluja d’estels més famosa de totes i la que sol permetre apreciar un nombre més elevat de meteors. Però acompanya l’ona de calor que s’espera per aquests dies una entrada de pols africana notable que avui ja s’ha començat a notar arreu de les Balears en forma d’ambient calitjós i enterbolit.

La concentració de pols es mantindrà elevada en les pròximes jornades i no serà l’únic inconvenient enguany. També hi haurà intervals de niguls mitjans i alts, fins i tot amb qualque petit ruixat acompanyat de fang. Les condicions no són les òptimes.

La màxima activitat de les Llàgrimes no coincideix amb el dia de Sant Llorenç

Les nits entorn del 10 d’agost solen observar-se els primers Perseids però la seva activitat augmenta passat Sant Llorenç. Serà màxima la nit del 12 al 13 d’agost, és a dir, la nit de dijous a divendres. Tot i que la previsió assenyala encara restes de pols en suspensió sembla que la concentració no serà tan elevada com les nits precedents i és probable que millorin les condicions per a la correcta observació dels estels fugissers.

Cap a on mirar

Els Perseids tenen el punt radiant, a partir del qual semblen partir, a la constel·lació de Perseu. Des de l’hemisferi nord aquest punt radiant apareix baix a l’horitzó cap al nord-est a sol post i guanya altura a mesura que avança la nit. Com més alt sigui el punt, més alta és la probabilitat de veure els meteors. És per això que les millors condicions coincideixen just abans de la sortida del sol, quan la constel·lació és més alta i no després de la posta. Les condicions lumíniques són també importants, motiu pel qual s’han d’evitar les zones urbanes i les que puguin estar afectades per la contaminació lumínica. Si s’acompleixen aquestes condicions i els niguls ho permeten, enguany serà possible avistar de 50 a 75 perseids cada hora.


El mapa mundial de la contaminació lumínica

Les restes de pols i gas del cometa 109P/Swift-Tuttle

Els Perseids o Llàgrimes de Sant Llorenç ocorren quan la Terra travessa l’estela de pols i gel que deixa al seu pas el cometa Swift-Tuttle. És una pluja d’estels coneguda per la seva capacitat de produïr meteors, normalment la més intensa de l’any. També és una de les més duradores, se’n poden veure des del 17 de juliol de manera discreta però en augment fins al seu màxim entorn de Sant Llorenç i decrèixer progressivament fins al 24 d’agost. Les restes del cometa entren a l’atmosfera a una velocitat de 60 km per segon, on es dissolen i deixen el seu rastre lluminós.

12/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT