X

La primavera del 2021: superllunes, pluges d’estels i un eclipsi de Sol

Aquest cap de setmana té lloc el primer esdeveniment astronòmic

26/03/2021

La primavera del 2021: superllunes, pluges d’estels i un eclipsi de Sol

/EFE

Superllunes, pluges d’estels i fins i tot un eclipsi de Sol, la primavera de 2021 estarà farcida d’esdeveniments astronòmics i aquest cap de setmana tenim el primer.

La Lluna més grossa i més brillant de l’any

Diumenge capvespre arriba, a les 20:48 h, la primera Lluna plena de la primavera. En realitat la nit de dissabte a diumenge, amb més d’un 95% de la seva superfície il·luminada, la Lluna semblarà igualment plena a ull nuu. En qualsevol cas, el ple ocorre només dos dies abans del perigeu llunar, moment de l’òrbita en el qual el nostre satèl·lit es troba més proper a la Terra. Serà la 4a Lluna plena més propera i, per tant, la 4a més gran i més brillant de les 12 llunes plenes del 2021. No hi ha una norma única i oficial per qualificar una Lluna plena de perigeu com a Superlluna pel que és probable que, segons la font consultada, alguns mitjans en facin referència i d’altres no. En qualsevol cas les altres dues llunes plenes de la primavera, el 27 d’abril i el 26 de maig, sí s’adapten a les característiques d’una Superlluna i poden ser considerades com a tals. Aleshores la Lluna apareixerà fins a un 14% més grossa i més brillant que la Lluna plena d’apogeu (que ocorre en el moment de l’òrbita més allunyat de la Terra).

Pel juny, un eclipsi anul·lar

La Superlluna de maig oferirà un espectacle més, quedarà eclipsada totalment. Un fet que serà visible a l’est d’Àsia, Austràlia, el Pacífic i Amèrica però no serà possible observar-lo des d’Europa.

Per norma general un eclipsi de Lluna i un de Sol s’acompanyen i un succeeix l’altre mitja llunació després. Així, el 10 de juny hi haurà un eclipsi de Sol que sí serà visible a les Balears si els niguls ho permeten. Serà observable de manera parcial 45 minuts, entre les 11:30 hores i les 12:45 hores, amb un màxim a les 11:52 hores.

Dues pluges d’estels: lírids i eta-Aquàrids

Els entusiastes del cel nocturn podran gaudir aquesta primavera de dues pluges d’estels interessants. La primera en el calendari serà la dels lírids, les nits del 21 i el 22 d’abril quan la Terra passi per l’estela del cometa C/1861 G1 (Tatcher). La seva activitat és mitjana-alta i en guany s’espera que puguin ser observats fins a 15 meteors a l’hora.

La segona cita és el 5 de maig amb els eta-Aquàrids. En aquest cas la Terra travessarà l’estela del famós cometa1P/Halley i, encara que sol afavorir l’hemisferi sud (on és habitualment la pluja d’estels més generosa de l’any) també és visible de l’hemisferi nord on, enguany, s’esperen de 10 a 20 meteors cada hora.

26/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris