X

Primer aniversari de l’assalt al Capitoli dels Estats Units

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha pronunciat el seu discurs més dur fins ara contra el seu predecessor, Donald Trump

06/01/2022

Primer aniversari de l’assalt al Capitoli dels Estats Units

8

El primer aniversari de l’assalt al Capitoli ha il·lustrat aquest dijous les profundes divisions als Estats Units sobre un dels successos més greus de la seva història, amb els demòcrates units en la seva condemna i la majoria dels republicans sumits en el negacionisme sobre l’ocorregut.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha pronunciat el seu discurs més dur fins ara contra el seu predecessor, Donald Trump, a qui ha acusat de “crear i difondre una xarxa de mentides sobre les eleccions de 2020” que va incitar a centenars dels seus seguidors a atacar el Capitoli fa un any.

Un “ego ferit” contra la Constitució

“El seu ego ferit li importa més que la nostra democràcia i la nostra Constitució. No pot acceptar que va perdre”, ha dit Biden des de la solemne Sala de les Estàtues del Capitoli estatunidenc.

Sense pronunciar mai el nom de Trump, Biden ha convertit el seu discurs en un al·legat contra l’expresident, que un any després de l’assalt manté a les seves mans les regnes del Partit Republicà i té convençuts a la majoria dels votants conservadors que li van robar les eleccions de 2020.

Democràcia “fràgil” i “en risc”

“Ell no sols és un expresident. És un expresident derrotat, per un marge de més de 7 milions de vots, en unes eleccions completes, lliures i justes”, ha resolt Biden. Tant el mandatari com la vicepresidenta Kamala Harris han advertit que la democràcia estatunidenca és “fràgil” i està “en risc”, en part a causa de les restriccions al vot que els republicans han aprovat en 19 estats durant l’últim any.

Biden promet mantenir-se alerta davant la possibilitat que aquestes mesures puguin ajudar els republicans a donar la volta a un possible resultat que no els afavoreixi en els pròxims cicles electorals: les legislatives de novembre d’enguany i les presidencials de 2024.

“Defensaré aquesta nació. No deixaré que ningú posi una daga a la gargamella de la democràcia”, ha advertit el mandatari. Preguntat després del discurs sobre si el preocupava que les seves crítiques a Trump empitjoressin les divisions al país, Biden ha respost, en declaracions a la premsa: “Per a curar-nos, necessitem reconèixer la gravetat de les ferides”.

Un 70% dels republicans creu que hi va haver frau

La jornada de commemoració en el Congrés deixa clar que els republicans no comparteixen aquesta tesi de Biden: cap dels líders del partit han assistit a les sessions convocades per la majoria demòcrata en totes dues cambres, i diversos insisteixen a minimitzar l’ocorregut.

El cap dels republicans al Senat, Mitch McConnell, ha descrit en un comunicat el 6 de gener de 2021 com un “dia fosc”, però acusa els demòcrates d'”explotar l’aniversari per a impulsar els seus objectius polítics”, i evita reflexionar sobre el paper de Trump en el succeït.

Gairebé un any després que Trump resultés absolt en un judici polític per la seva responsabilitat en l’assalt, el discurs negacionista predomina en les files del partit, i els pocs legisladors que van votar a favor de condemnar a l’expresident s’han convertit pràcticament en pàries dins de la formació.

Aquesta tendència s’explica per les enquestes: gairebé el 70% dels votants republicans creuen encara que a Trump li van robar les eleccions, el 66% no creu que l’assalt al Capitoli fos un atac a les institucions del país, i molts descriuen l’ocorregut com un acte de “patriotisme”.

La reacció de Trump

Trump, que havia cancel·lat una roda de premsa en la seva residència de Mar-a-Lago (Florida), no ha resistit la temptació de respondre a Biden després del seu discurs, i l’acusa d’haver usat el seu nom “per a tractar de dividir encara més als Estats Units”.

En una sèrie de tres comunicats emesos a través del seu grup d’acció política, l’expresident torna a insistir en la seva teoria sense proves que va haver-hi un frau electoral el 2020, i en què l’atenció hauria de centrar-se en aquest tema en lloc d’en l’assalt, que va deixar cinc morts i 140 agents ferits.

Pràcticament no hi ha veus conservadores dissidents

Les úniques veus conservadores que van voler deixar clara la seva oposició a aquest argument van ser les de Dick Cheney, que va ser vicepresident durant el mandat de George W. Bush (2001-2009), que ha acudit al Congrés al costat de la seva filla, la congressista republicana Liz Cheney, relegada a l’ostracisme en el seu partit.

“Estic profundament decebut perquè no tinguem millors líders en el Partit Republicà, que vulguin restaurar (el que diu) la Constitució”, ha lamentat Dick Cheney a la cadena televisiva ABC News.

Mentrestant, en sengles discursos al Senat i la Cambra de Representants, els legisladors demòcrates han recordat el terror que van sentir fa un any, quan es trobaven reunits per a certificar la victòria electoral de Biden i la multitud encoratjada per Trump va irrompre per la força en el Capitoli.

“Un any després, és essencial que no deixem que ningú reescrigui la història ni minimitzi la gravetat del que va ocórrer”, ha destacat la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi.

06/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT