X

Primers símptomes d’unes hipoteques més cares que poden frenar la compravenda

Els experts preveuen paral·lelament unes condicions bancàries més estrictes que evitin una nova bombolla immobiliària

11/02/2022

Primers símptomes d’unes hipoteques més cares que poden frenar la compravenda

6

Les hipoteques mostren els primers indicis d’un canvi de tendència, d’un encariment derivat de l’Euríbor, que fa passes per abandonar les xifres negatives dels darrers 6 anys. Aquest és un dels principals indicadors que marca el cost de les hipoteques noves a tipus fix i els canvis en les variables ja contractades. Els experts apunten que no serà un bot brusc ni imminent, però els primers símptomes ja es noten. “A Europa diuen que les hipoteques pujaran a finals d’any. Ara el mercat especula sobre quin serà aquest tipus d’interès de referència i es parla d’un 0,25%”, ha explicat el professor de finances de la UPF Barcelona School of Management, Xavier Brull, a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio. En números, ha explicat, podem estar parlant d’un encariment d’uns 240 euros enguany, amb dues o tres pujades noves l’any que ve. “Ens podem plantar al 2023 amb un increment que pot oscil·lar entre els 45 i els 60 euros al mes”, ha manifestat Brull, fent referència a com notaran el canvi els ciutadans que tenguin una hipoteca contractada a tipus variable, agafant com a base un crèdit de 100.000 euros a 30 anys.

L’encariment també el notaran els qui vulguin contractar una nova hipoteca a tipus fix, amb un preu de partida més alt que els darrers mesos. Les entitats financeres encara no s’han pronunciat sobre el previsible canvi de tendència. Caixabank i la Banca March han rebutjat fer declaracions en aquest informatiu.

ENCARIMENT EN UN MOMENT RÈCORD DE COMPRAVENDA DE PISOS

El 2021 es va marcar el rècord de contractació d’hipoteques de la darrera dècada. Com és habitual, els crèdits van associats a la compravenda d’habitatges, que a les Illes va augmentar a finals d’any un 14% en comparació al darrer trimestre del 2020. En aquest sentit, l’arxipèlag és una comunitat amb especial contractació de crèdits, malgrat el preu dels pisos, segons Natalia Bueno, presidenta de les API a les Balears. “Tenim els preus dels immobles més alt de l’Estat i això ens obliga a tenir també un endeutament amb els bancs superior a la mitjana”, ha explicat Bueno.

Un altre factor que influeix en els preus de les hipoteques és la inflació, i ho fa per dos motius diferents. D’una banda, els bancs centrals solen pujar els tipus d’interès per equilibrar la inflació, com passa ara. De l’altra, si el cost de vida és més alt i els sous no pugen, hi ha més probabilitats que els ciutadans no puguin fer front al pagament de les seves hipoteques. Per evitar-ho, les entitats financeres són més estrictes a l’hora de concedir crèdits quan la inflació és alta. “Han après molt bé les precaucions per evitar una situació de crisi com la de 2008”, ha conclòs Bueno en declaracions a IB3 Notícies. La conseqüència previsible d’unes hipoteques més cares i uns bancs més estrictes és que baixi la compra d’habitatges, que ja havia recuperat els nivells de prepandèmia.

11/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT