Les illes gregues compten amb una ocupació del 90%, Turquia funciona a mig gas i troba a faltar l'arribada de creuers i a Tunísia el sector qualifica la temporada de "catàstrofe"
12Per Marc Ferrà
Les Balears no és l’únic territori que, colpejat per la Covid-19, no només ha hagut de fer front a la pandèmia, sinó també al repte de trobar-se tot un sector turístic en números vermells. Aquest estiu ha estat una cerca constant de l’equilibri entre salut i economia, sobretot en un territori com les Illes, on el sector suposava un 35% del PIB, aproximadament, abans de la pandèmia. Les darreres xifres apunten que ha caigut fins a un 40% i, juntament amb les Canàries, són els dos territoris on més ha caigut el PIB de tot l’Estat.
A tota la Mediterrània, hi ha molts altres territoris que han hagut d’afrontar el mateix repte: obrir el seu país al turisme amb unes restriccions suficientment fortes per evitar-hi el repunt de casos, però no prou estrictes perquè els turistes hi vulguin viatjar. Si parlam de turisme de qualitat, Grècia i sobretot les seves illes són un dels principals competidors de les Balears. Ara mateix hi ha una mitjana de 2.500 casos diaris, una xifra més elevada que a les Illes.
Argiris Vaiopoulos, director de la agència Grecia Cultura y Vacaciones, afirma que, malgrat els contagis, preveuen un bon agost. “El turisme ha anat pujant i, pel mes d’agost, les illes de Santorini, Milo, Paros i Naxos estan al 90%; fins i tots als mitjans grecs comparen aquest mes d’agost amb el del 2019”, explica el director. Vaiopoulos també ha alarit que aquestes bones xifres només són del mes d’agost, que en el conjunt de la temporada han notat una baixada. Per visitar el país grec, els viatgers han d’estar vacunats o presentar una PCR negativa i, a més, si volen desplaçar-se de la península grega a les Illes, fer-se un test d’antígens extra.
Pel que fa a Turquia, els registres turístics del 2019 es situaren en un total de 45 milions de persones que viatjaren al país. Turquia és una de les destinacions més econòmiques de la zona. Actualment, el sector funciona a mig gas, el qual troba molt a faltar l’arribada de creuers. Mustapha Kutum, director de Turquiatours.co, explica que, a diferència del que ocorre a Espanya, a Turquia no estan aturant els creuers, i defensa que el país també té ports molts coneguts a Istanbul i Efes. “Hem perdut el 70% del treball. Tot i que l’any passat no hi havia turisme, vam haver de tancar oficines”, ha destacat Kutum.
Tot i haver-hi un repunt de casos, a l’actualitat no hi ha restriccions a Turquia. Per poder entrat al país, cal estar vacunat o presentar una PCR negativa. Si es viatja cap al nord d’Àfrica, Tunísia passa actualment per un moment complicat. És l’altra cara de la moneda. A mitjans de juny, va viure un repunt de nous contagis i els hospitals van quedar saturats. A dia d’avui, hi ha una mitjana de 4.000 casos diaris.
El sector qualifica la temporada de “catàstrofe”. Així ho explica, des de Tunísia, Beatriz Abancens, directora de l’agència Desert Rose Service, que apunta que la temporada turística és inexistent. “Tot i que esperàvem que no fos així, ja hem acceptat la realitat”, ha destacat Abancens, qui confirma que al juliol es trobaven “contents” les bones previsions que hi havia, però que finalment “tot es va cancel·lar després de la darrera onada de coronavirus que ha afectat tan fortament aquí”. Segons explica, en comparació amb el 2019, el turisme ha caigut un 70% al país magrebí i en el mes d’agost els visitants pràcticament han desaparegut.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu