X

Prohens defensa a Brussel·les una aplicació especial per a les Balears del reglament de minimis

El coordinador general de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha aprofitat l'Aliança Lliure Europea per defensar la modificació del reglament que podria deixar Vox sense grup parlamentari al Parlament

31/01/2024

/ CAIB.

Redacció

L’oposició demana explicacions a Marga Prohens, i critica la seva absència d’ençà que va començar la crisi de Vox. La presidenta del Govern, però, és a Brussel·les, on ha intervengut en el ple del Comitè Europeu de les Regions. Hi ha defensat la necessitat d’un règim específic per a les illes del Mediterrani per a la flexibilització en l’aplicació del Reglament de minimis de la Unió Europa.

Prohens ha intervingut en el debat sobre les qüestions locals de la UE, sobre flexibilitat de les normes sobre ajudes estatals per als territoris insulars. La presidenta balear ha demanat el suport de les institucions europees per reconèixer la singularitat dels territoris insulars, i que, d’aquesta manera, es permeti l’exempció a la norma general, específicament en el transport de mercaderies i en elevar el llindar, amb l’objectiu de compensar la insularitat i els sobrecostos derivats per a famílies i empreses, i garantir, així, la competitivitat en el mercat únic.

Una qüestió que, segons ha explicat la presidenta de les Illes, ja ha mobilitzat a les Balears agents econòmics, socials i de la societat civil entorn del manifest ‘Unint forces per a superar les dificultats’, que s’ha presentat davant el Govern d’Espanya i que reclama la flexibilització de les ajudes d’Estat per a les Illes. En representació dels signants d’aquest document, ha assistit al ple del Comitè de les Regions Jesús María Esparza, soci del Cercle d’Economia de Menorca: “Aquestes ajudes no suposen una intromissió en la competència”.

Prohens també ha fet referència a l’ampliació del límit màxim de les ajudes de minimis: “Aplaudim aquesta mesura, que suposa una oportunitat, encara que continua sent insuficient per atendre les necessitats dels territoris insulars”. Durant la seva intervenció, ha recordat que el Parlament Europeu ja va reconèixer la insularitat com a “un desavantatge estructural permanent”, i que va fer especial esment al cas d’arxipèlags com les Illes Balears, amb la doble insularitat que pateixen les Eivissa i Menorca, i la triple que sofreix Formentera.

S’estima que el sobrecost de transport per insularitat se situa entre el 75% i el 100% respecte de l’intracontinental, la qual cosa encareix la provisió de matèries primeres i béns, i impossibilita a les empreses illenques competir en igualtat de condicions en el mercat únic de la UE. “És el moment que les institucions europees facin una passa més, que passin de les paraules als fets en el reconeixement de la singularitat dels territoris insulars de la Unió Europea, com també són Còrsega, Sardenya o l’illa maltesa de Goig, amb el projecte amb el qual està compromès com ningú altre el Govern dels Illes Balears”, ha afirmat Marga Prohens.

Crisi a Vox

Per la seva part, el coordinador general de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, que assistia avui mateix a una reunió de l’Aliança Lliure Europea, de la qual formen part els ecosobiranistes, ha aprofitat per defensar la modificació del reglament que ha presentat el seu partit i que podria deixar Vox sense grup parlamentari al Parlament: “Una cosa és l’opinió política de la nostra formació, i una altra que el president del Parlament pugui ser elegit d’un grup de trànsfugues”. A més, Apesteguia ha defensat que “membres destacats del Partit Popular” hi donarien suport: “Es tracta d’una qüestió institucional; i hem rebut suports del PP, en concret d’una persona que ja va presidir en el seu moment el Parlament de les Illes”.

Sobre la crisi de Vox a la Cambra autonòmica, Prohens ha assegurat que no tem per l’estabilitat del Govern, perquè les dues faccions enfrontades de Vox coincideixen que l’acord aconseguit pel PP continua vigent. En declaracions als mitjans a Brussel·les, la líder de l’Executiu autonòmic ha insistit que els populars van signar un acord d’investidura amb vuit diputats que es van presentar sota les sigles de Vox i són els que han dit que el mantenen, i ha reiterat la petició que Vox resolgui els seus problemes interns.

Notícies relacionades >

31/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris