Això després que, en paral·lel, ahir dijous la signatura de l'acord PP-Vox sobre la implantació d'aquest model i poder desbloquejar el sostre de despesa, amb els vots a favor dels diputats d'extrema dreta, es resisteix com a mínim unes hores
Imatge d'arxiu de la presidenta del Govern, Marga Prohens, al Parlament.
38Entitats de la comunitat educativa i associacions de l’àmbit cultural que s’oposen “al pla de segregació lingüística” del PP i Vox i que havien convocat una roda de premsa de protesta aquest divendres davant del Consolat, han anul·lat la convocatòria perquè seran rebuts per la presidenta del Govern, Marga Prohens, a les 11.00 hores. Les entitats havien convocat la roda de premsa per a pronunciar-se “en contra de la ruptura del model lingüístic educatiu vigent aquests darrers 25 anys”, perquè no havien rebut resposta a una petició de reunió urgent amb Prohens, però han suspès la convocatòria en saber que la presidenta es reunirà amb ells a partir de les 11.00 hores.
Això després que, en paral·lel, ahir dijous la signatura de l’acord PP-Vox sobre l’elecció de llengua i desbloquejar l’aprovació del sostre de despesa, amb els vots a favor dels diputats d’extrema dreta, es resisteix com a mínim unes hores. Tot està embastat, però les parts van amb peus de plom perquè el pacte no voli pels aires. Avui divendres hi ha una nova reunió entre els dos partits que se citen a una nova trobada, després que ahir capvespre no varen tancar cap a acord a la reunió de devers tres hores mantinguda al Parlament. Unes negociacions que, així i tot, semblen prou encaminades per arribar a un pacte per la lliure elecció de llengua, tot i que ni Idoia Ribas de Vox ni el conseller d’Educació, Antoni Vera, n’han avançat cap detall.
Hermetisme. La situació és delicada, l’acord entre el PP i Vox està a tocar i no volen que cap detall, cap parauleta, pugui molestar les parts, sobretot Vox, i que tot se’n vagi en orris. Estan pràcticament en el temps de descompte perquè es puguin aprovar uns pressuposts del PP per a l’any 2024, i Vox continua condicionant tota la tramitació a un calendari que els convenci sobre la lliure elecció de llengua. El conseller d’Educació, Toni Vera, hauria presentat un document elaborat pels tècnics de la conselleria en què s’especificaria fins a on es podria acontentar les pretensions de Vox. D’entrada, es deixaria clar que la segregació per llengua és inviable, però que s’intentaria casar la voluntat dels pares a l’hora de triar la primera llengua dels seus fills amb la llibertat que tenen els centres, segons la llei educativa balear, per triar els seus models. No obstant això, a la sortida de la reunió, Vera va optar pel mutisme.
Per si un cas, per si avui tanquen un acord. El govern té tota la maquinària engreixada per activar els pressupostos propis per a l’any que ve. El temps just, però la setmana que ve durien el sostre de despesa a aprovació al Parlament, passa indispensable per llei per poder aprovar comptes nous i no haver de prorrogar els de Francina Armengol. Avui mateix podrien sol·licitar un ple extraordinari. Ho tenen tot preparat per convocar una mesa d’urgència, reunir la Junta de Portaveus i convocar aquest ple. La qüestió és quan es tancaria el condicionant, la lliure elecció de llengua. La portaveu parlamentària de Vox, Idoia Ribas, deia que estava satisfeta en sortir de la reunió, però anava alerta a dir fins i tot si la reunió seria el matí o l’horabaixa. La portaveu adjunta del PP, Marga Duran, tampoc va voler dir cap paraula al respecte.
Entre les entitats que s’oposen a separar els alumnes en funció de la llengua d’ensenyament que triïn els pares ,figuren FAPA Mallorca, FAPA Menorca, FAPA Eivissa, l’Associació de Directors d’Educació Infantil i Primària de Mallorca (Adipma), la de Directors de Secundària (Adesma), les de Directors de Primària i de Secundària d’Eivissa, la de Directors d’Escoles Infantils Públiques de Balears (ADEIPIB) i la d’Inspectors d’Educació de Balears (Ideib). També STEI Intersindical, CCOO Illes Balears, UGT-Ensenyament, els sindicats SIAU i UOB, Sindicat Alternativa, la federació d’ensenyament d’USO Illes Balears, l’Associació de Professionals Docents d’Eivissa (APDE), les juntes de personal docent no universitari de Mallorca i de Menorca, la Unió de Cooperatives de Treball Associat de Balears (UCTAIB) i l’Assemblea 0-3. El Grup d’Educació Alternativa d’Eivissa, l’Obra Cultural Balear (OCB), Institut d’Estudis Eivissencs, OCB-Formentera, Plataforma per la Llengua, Joves de Mallorca per la Llengua, Aplec Jove, Grup Blanquerna, Jubilats per Mallorca, Assemblea Sobiranista de Mallorca, l’AELC (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana), PEN Català i Palma XXI també figuren en la “plataforma unitària”.
Ho fa per versionar 'Have you ever seen the rain' del grup Credence Clearwater Revival
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
La Guàrdia Civil investiga les circumstàncies en les quals va ocórrer la mort violenta de l'home, de 34 anys
Una dona de 55 anys ha estat traslladada al Mateu Orfila