X

Prop de 200 cries de tortuga marina formen part del programa de cria artificial ‘Head starting’

L'objectiu d'aquesta iniciativa és augmentar les possibilitats de supervivència dels animals al seu medi natural 

11/09/2023

Prop de 200 cries de tortuga marina formen part del programa de cria artificial ‘Head starting’

Patricia Bauzá Calvente

Prop de 200 cries de tortuga marina procedents dels cinc nius enregistrats enguany a les Illes es troben al laboratori que l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera té al Port  d’Andratx. Allà hi romandran els pròxims mesos fins a assolir la mida i la talla adequades per tal de poder retornar a la mar amb garanties de supervivència.

La majoria tenen poc més d’un mes, pesen uns 33 grams i algunes d’elles ja tenen la mida adequada per poder començar a conviure en grup. El personal del COFIB vetla per elles de manera individualitzada, tant pel que fa a l’alimentació com al seu correcte desenvolupament, una cura que garanteix la supervivència del 97% dels exemplars. Es tracta, no obstant això, d’un procés lent que va des de la incubadora fins a la seva alliberació, d’aquí a deu o dotze mesos, quan la closca sigui dura i superin el quilo de pes. Aleshores sabran alimentar-se per elles mateixes i serà més difícil que siguin presa d’altres animals.

Hi ha exemplars dels cinc nius que s’han registrat enguany entre Mallorca i Evissa i, l’objectiu és alliberar-les allà on en varen pondre els ous. Això és així perquè les tortugues tenen memòria i solen tornar a posar els seus ous al mateix lloc on varen nèixer. Per tant, s’espera que aquestes cries tornin d’aquí quinze anys.

La cria artificial controlada que es fa amb el programa “Head stating” permet augmentar les possibilitats de supervivència al medi natural.

L’any 2019 es va detectar el primer niu de tortugues marines, una tendència que anirà en augment nseguint les passes d’altres països com Itàlia, que comançaren amb uns quants nius ara fa uns anys i a dia d’avui ja tenen al voltant de 170 nidificacions.

L’escalfament del planeta n’és el responsable, ja que les tortugues cerquen zones més fredes.

11/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris