X

Prop de 200 infants i adolescents han estat ingressats per intents i idees suïcides el darrer any a Son Espases

Els experts constaten que de cada vegada en detecten casos en edats més primerenques, amb només 10 anys

27/01/2025

Prop de 200 infants i adolescents han estat ingressats per intents i idees suïcides el darrer any a Son Espases

Foto: Shutterstock

212

Un total de 187 infants i adolescents han estat ingressats per intents i idees suïcides a l’Hospital de Son Espases, durant el darrer any. En la majoria dels casos són al·lotes menors, d’entre els 12 i els 18 anys, que presenten problemes de salut mental amb diagnòstic de trastorn de la conducta alimentària, associats amb episodis d’autolesions i temptatives de suïcidi. Per atendre’n l’allau de casos -la mitjana d’ocupació a la planta és de 7, dels 11 llits actius- els professionals de la salut mental reclamen un reforç urgent de les plantilles.

Per l’Institut Balear de la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència, IBSMIA, referent en l’atenció de la salut mental dels menors de 18 anys a les Illes Balears, han passat més de 23.000 pacients, un 30% més que l’any anterior.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de @ib3noticies

La tendència a l’alça d’aquests ingressos i consultes als psiquiatres i psicòlegs clínics preocupa especialment els especialistes de la unitat de psiquiatria infantojuvenil. L’any 2021, poc temps després de l’esclat de la pandèmia, la planta de l’IBSMIA, va registrar una cinquantena d’ingressos per intent de suïcidi. Fa dos anys, tots els llits de la planta estaven ocupats. La directora de l’Institut Balear de Salut Mental per a la Infància i l’Adolescència, Isabel Flórez, confirma que ja veuen casos d’idees suïcides en infants de només 10 anys“Estan debutant en edats primerenques. A la consulta del Programa d’atenció de suïcidi, que en aquests moments n’atén 100 casos, el que es detecta és que aquest malestar està començant abans”.

Aquesta allau de pacients tensa l’equip d’Atenció i Prevenció de la Conducta Suïcida a les Illes, APS, de l’hospital de Son Espases, amb una plantilla ajustada i algunes baixes. Confirmen que al llarg del darrer any, han atès set infants de 10 anys per temptativa de suïcidi o idees suïcides. Molts arriben per urgències, però també derivats dels centres educatius (on els psicòlegs clínics als instituts en detecten més casos). Els casos atesos pels equips APS han augmentat en el darrer any: dels 260 pacients el 2023, es van passar als 319 el 2024. Crida l’atenció que moltes pacients són al·lotes adolescents, la majoria de catorze anys, filles de famílies migrants. La psicòloga clínica Gemma Amengual assegura que arriben a Son Espases amb molt dolor i desesperança: “Són nines, o fins i tot nadons, que han quedat allà (al seu país d’origen) i ara venen aquí, 10, 12 o 14 anys després, amb una mare que no coneixen, la mare tampoc coneix la filla. No hi ha el vincle que hi hauria d’haver. Amb abusos, maltractaments, escolaritzades o no”.

En els darrers cinc anys s’ha triplicat el nombre de menors de quinze anys, a qui han receptat antidepressius, sobretot entre les al·lotes. La majoria presenta problemes amb l’alimentació. Óscar Benito, infermer especialitzat en salut mental, és qui fa les primeres acollides dels menors: “Presenten problemes de restricció alimentària, de vegades de vòmits, i sempre molt lligat a un tema d’imatge corporal. Hi ha una distorsió corporal en aquest tipus de pacients. Un percentatge molt alt”.

Sobre les causes de l’increment d’ingressos per intents de suïcidi, derivats del patiment emocional, la directora de l’Institut Balear de Salut Mental per a la Infància i l’Adolescència, Isabel Flórez posa la mirada en les xarxes socials, l’assetjament escolar, els abusos i els entorns familiars hostils: “L’abús de les noves tecnologies, de les pantalles, que crea aquest malestar per dificultats de tenir altres patrons de referència, per la comparació que fan altres companys sobre altres persones que coneixen”.

Per això, asseguren, és important que quan els fills preadolescents i adolescents expressen, verbalitzen el desig de posar fi a la seva vida, sempre cal fer-ne una escolta activa perquè és una crida d’atenció, un SOS. És la recomanació del psiquiatre de l’equip d’Atenció i Prevenció de la Conducta Suïcida a les Illes Balears, Esteve Moragues: “Si ja ho minimitzam i no en feim cas, ja ens estam fent enfora dels nostres fills. Sempre ho hem d’agafar seriosament, i fins i tot pot ser un bon moment per acostar-nos-hi o per investigar què vol dir amb aquestes paraules”.

En la prevenció i tractament de la crisi suïcida, l’acompanyament de les famílies és fonamental. Laura Abraham, treballadora social de l’equip APS a Son Espases: “El benestar del menor també passa perquè dins la casa, dins la família, tot estigui bé”.

Notícies relacionades >

27/01/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT