X

Protegit tot el litoral i la zona marítima de Formentera: aprovat el Pla de Gestió Natura 2000

Queden totalment prohibides les 'party boats' a tot el litoral de l'illa, es regula el fondeig sobre més de 2.500 hectàrees de posidònia i es prohibeix el vol de drons per sota dels 200 metres

26/05/2020

Protegit tot el litoral i la zona marítima de Formentera: aprovat el Pla de Gestió Natura 2000

Des d’aquest dimarts no hi ha racó del litoral de Formentera i de la seva zona marítima que no estigui protegit. Amb l’aprovacio definitiva del Pla de Gestió Natura 2000 de Formentera el passat divendres 22 de maig i publicat aquest dilluns al BOIB, es culmina el procés de protecció de cinc zones diferenciades de l’illa que van des de Punta Prima, a la costa nord de Formentera, fins a la Punta de la Gavina, al ponent de l’illa i que sumen, en conjunt més de 8.500 hectàrees. D’aquests, n’hi ha dos (La Mola i Cap de Barbaria) que són espasi martim-terrestres mentre que els altres tres (Cala Saona, Platja de Migjorn i Platja de Tramuntana) són únicament zones marines. La resta del litoral de Formentera ja està protegit en formar part del Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera.

Amb  l’aprovació d’aquest pla de gestió es regulen totes les activitats que s’hi poden dur a terme. D’aquesta manera, queden totalment prohibides les party boats a tot el litoral de la menor de les Pitiüses. Es tracta d’excursions marítimes que han agafat força els darrers anys i que estan caracteritzades pel consum d’alcohol i la música a bord, tot imitant discoteques flotants. En aquest sentit, el pla especifica que es prohibeix la realització de festes i esdeveniments multitudinaris en embarcacions amb música o que alterin sensiblement els nivells sonors naturals del lloc.

A l’àmbit marí el pla també regula el fondeig amb l’objectiu de conservar les praderies de posidònia, l’hàbitat més representat en aquest pla de gestió ocupant més del 30% de la superfície total. Les diferents praderies de posidònia incloses en aquestes àrees sumen més de 2.500 hectàrees. Dins la regulació s’estableixen zones de fondeig destinades a aquelles embarcacions de fins a 16 metres d’eslora. Aquest punt afectarà especialment el litoral de Cala Saona, al ponent de l’illa, que durant els mesos d’estiu concentra un volum elevat d’embarcacions d’esbarjo que hi fondegen.

A més, el pla també regula les instal·lacions temporals a la costa i prohibeix expressament aquelles que produeixin contaminació acústica com els circuits d’embarcacions de motor o els fly boards. En aquest sentit, a la zona marítima prohibeix les prospeccions petroliferes i gasístiques i també les instal·lacions d’aqüicultura. Entre la resta de pràctiques que també estan regulades hi ha l’espeleologia, el busseig i el vol de tot tipus d’aeronaus a motor, també els drons, que no podran volar en aquesta zona per sota dels 200 metres sobre cada cota.

En aquest espai protegit delimitat ara, s’ha contrastat la presència de fins a 12 tipus d’hàbitat d’interés comunitari, dels quals cinc són de tipus prioritari. També es recull un catàleg de les espècies protegides que viuen en aquests espais, algunes d’elles amenaçades o en perill crític d’extinció, com el virot.

El pla, que té una vigència indefinida, també quantifica económicament en un milió i mig d’euros el cost del desenvolupament de tot un seguit de mesures de conservació com la realització d’estudis científics, campanyes de concienciació i actuacions diverses que s’haurien de realitzar en els pròxims anys.

El passat mes de setembre, el GEN-GOB va organitzar un taller participatiu per recollir propostes i contribuir a millorar la redacció del Pla de Gestió Natura 2000 de Formentera en el qual van participar pescadors, navilieres, empreses de tractament de residus i altres sectors productius de l’illa.

26/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris