PSOE+i+Unides+Podem+pacten+la+derogaci%C3%B3+de+la+reforma+laboral+i+la+pujada+del+salari+m%C3%ADnim

Pel que fa a la situació de Catalunya, les dues formacions aposten pel "diàleg i la negociació"

PSOE i Unides Podem pacten la derogació de la reforma laboral i la pujada del salari mínim

A l’acord que han firmat avui PSOE i Unides Podem han pactat la derogació de la reforma laboral del Partit Popular i “recuperar els drets laborals”. En el document “Coalició progressista, Un nou acord per a Espanya”, totes dues formacions subscriuen pujar el salari mínim fins aconseguir el 60 per cent del salari mig a Espanya i augmentar els impostos a les rendes més altes.

Respecte a la fiscalitat, el PSOE i Unides Podemos acorden pujar l’IRPF dos punts a les rendes de més de 130.000 euros i quatre punts per a les quals excedeixin els 300.000. També volen estudiar la fiscalitat de les grans fortunes a fi de que contribueixin a un sistema més “just i progressiu”.

La situació de Catalunya

L’acord per un Govern de coalició entre el PSOE i Unides Podemos obre la porta a la creació de “nous mecanismes intergovernamentals” en els quals les Comunitats Autònomes puguin “intercanviar informació i parers respecte a competències de titularitat estatal”.

Així figura en el document que han signat aquest dilluns els líders de PSOE i Unides Podemos, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en un acte al Congrés dels Diputats.

S’obre així la possibilitat de posar en marxa un mecanisme diferent al ja previst als Estatuts d’Autonomia sobre el diàleg entre el Govern central i les comunitats autònomes, que es traduïa fins avui en una Comissió bilateral presidida normalment pels vicepresidents de cada Executiu.

PSOE i Unides Podemos aposten per aprofundir en òrgans de col·laboració ja existents entre el Govern central i les CCAA com la Conferència de Presidents, les Conferències Sectorials o els convenis de col·laboració de les CCAA amb l’Estat, si bé es precisa que això no impedeix la presència de procediments i òrgans bilaterals -ja sigui entre el Govern central i una CCAA o entre Comunitats Autònomes- per a “dirimir un assumpte d’interès específic per a una o diverses CCAA”.

“En tot cas, aquestes relacions bilaterals sempre es regiran pels principis de lleialtat i col·laboració entre territoris que fixa la Constitució“, precisa el document, difós minuts abans de la seva signatura als mitjans de comunicació.

L’acord entre el PSOE i Unides Podem tan sols fa referència al conflicte amb l’independentisme a Catalunya per afirmar que el Govern de coalició abordarà “el conflicte polític català impulsant la via política a través del diàleg, la negociació i l’acord entre les parts que permeti superar la situació actual”.

ERC, partit de qui depèn l’abstenció per a la investidura de Pedro Sánchez, exigeix la creació d’una taula de diàleg bilateral ad hoc entre l’Estat i Catalunya per a abordar l’actual “conflicte polític”.


L’Advocacia de l’Estat assenyala que la immunitat de Junqueres no afecta la validesa de la sentència del procés
Pablo Casado reclama una investigació sobre la decisió de l’Advocacia de l’Estat