X

Puigdemont i Comín demanen al Constitucional que aixequi seves les ordres de detenció

Tots dos, processats a la causa del "procés", sostenen que la decisió de la Sala i de Llarena va vulnerar els seus drets

08/01/2020

Puigdemont i Comín demanen al Constitucional que aixequi seves les ordres de detenció

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín han sol·licitat al Tribunal Constitucional que aixequi de manera urgent les seves ordres nacionals de detenció i d’ingrés a la presó en virtut de la seva immunitat parlamentària com a eurodiputats.

Puigdemont i Comín, que varen haver de fugir l’any 2017 i acaben de ser reconeguts com a eurodiputats pel Parlament Europeu, han presentat un recurs d’empara contra l’acte de la Sala penal que confirmava la negativa del jutge instructor del “procés”, Pablo Llarena, a deixar sense efecte les seves ordres nacionals de detenció i d’ingrés a la presó.

En el seu escrit, que data del passat 3 de gener, demanen al tribunal de garanties que suspengui de manera cautelarísima el citat acte -i per tant les ordres de detenció i la resta de mesures cautelars- que decideix si els atorga l’empara.

Tots dos, processats a la causa del “procés”, sostenen que la decisió de la Sala i de Llarena va vulnerar els seus drets, entre ells el d’accedir en condicions d’igualtat als seus càrrecs públics, a la llibertat i igualtat o a entrar i sortir lliurement d’Espanya sense limitació per motius ideològics o polítics.

L’expresident i l’exconseller fan referència a la “situació d’anomalia democràtica” generada, al seu judici, pel Tribunal Suprem i a l'”absolut menyspreu” per part dels òrgans de la jurisdicció penal per les immunitats recollides per la Unió Europea.

Segons ells, és “inexcusable” aixecar les ordres de detenció des del moment de la seva proclamació i assenyalen que, només es podrien mantenir una vegada obtingut el suplicatori (autorització) del Parlament Europeu.

Recorden que la immunitat garanteix la llibertat de moviment dels eurodiputats i tornen a adduir -com varen fer en un altre dels seus últims escrits- el “vincle” entre un parlamentari i els seus representats, que resulta ser “absolutament incompatible” amb la seva detenció i l’empresonament.

La defensa dels processats que varen fugir carrega contra Llarena i la Sala i indica que es varen negar a plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europa -com ells sol·licitaven- de manera “arbitrària i sense raons”. I consideren a més que han rebut un “tracte desigual” respecte als condemnats pel “procés”, atès que el tribunal que els va jutjar sí que va optar per preguntar al TJUE.

Encara que estimen que la sentència del TJUE sobre Oriol Junqueras no suscita dubtes en el seu cas, plantegen que, de fer-ho, el TC hauria d’elevar una qüestió prejudicial a Europa sobre la seva situació i sobre si la negativa de la Sala d’Apel·lacions del Suprem a consultar al tribunal va suposar un incompliment del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.


Puigdemont i Comín renuncien com a diputats catalans

08/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris