X

Què es menjava a Mallorca durant l’edat mitjana?

El doctor en Història Medieval, Pau Alcover, respon aquestes qüestions al curs "Menjar en època medieval"

20/10/2020

Què es menjava a Mallorca durant l’edat mitjana?

Com era l’alimentació a la Mallorca medieval? El doctor en Història Medieval, Pau Alcover, respon aquestes qüestions al curs “Menjar en època medieval”. Un curs que acaba de començar al Centre Cultural Sa Nostra, amb matrícula oberta, que vol ser una mirada al passat per entendre la gastronomia del present.
Segons Alcover, a la Mallorca medieval, en concret al segle XV, totes les classes socials menjaven bàsicament pa. “Les classes baixes i les classes mitjanes, que diríem avui en dia, consumien entre 500 gr i 1 kg de pa al dia: és molt de pa” -apunta el doctor en Història Medieval- ” també menjaven fruites i verdures de temporada, menjaven peixos, menjaven carn”. Pel que fa als estaments més alts, “menjaven manco pa, i sobretot consumien molta carn, especialment carn de caça major i menor”.
Quan els espanyols arribaren a Amèrica, arribaren una gran quantitat de productes nous com la patata, la pinya i la tomàtiga. Segons Alcover, això va suposar “una autèntica revolució culinària”. Per conèixer la nostra gastronomia actual, és útil observar el passat. “Molts aliments de la nostra gastronomia, inclosos aliments estrella com la sobrassada, tenen el seu origen a l’edat mitjana”. També passa amb les receptes, com les sopes mallorquines, els crespells i els flaons. “De fet, es menjaven flaons a les tres illes, i eren tres receptes diferents”, apunta l’historiador.
Pel que fa a les begudes, “el vi era la beguda per excel·lència: més que una beguda, era un aliment”. I amb el vi es troben curiositats de l’època, com unes sopes de vi diluït amb aigua que es donaven als nins petits de Mallorca un cop que havien acabat el deslletament. “I si les famílies tenien una mica més de doblers, hi afegien sucre”, afirma Alcover.

 

20/10/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris