X

Què puc fer si el meu fill pateix assetjament escolar a través del mòbil?

Els psicòlegs alerten d'un major risc d'autolesions, ideació i conducta suïcida en aquestes edats

02/05/2022

Què puc fer si el meu fill pateix assetjament escolar a través del mòbil?

Imatge d'arxiu.

11

El Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) ha advertit aquest dilluns, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional Contra l’Assetjament Escolar, que menors i adolescents víctimes d’aquests comportaments tenen major probabilitat de tenir idees suïcides i autolesionar-se.

Per aquest motiu, el col·legi ha demanat en una nota de premsa més mesures de prevenció en tots els àmbits i “tolerància zero” amb la violència sigui com sigui el format i canal que s’utilitzi.

Encara que ha remarcat que segons les darreres dades de la Conselleria d’Educació els casos d’assetjament a les aules baixen, 119 en el curs 2020-2021 enfront dels 127 del curs 2019-2020, creix el ciberassetjament entre menors i adolescents i en molts països preocupa la seva relació amb un major risc d’autolesions, ideació i conducta suïcida en aquestes edats.

De fet, l’últim informe de l’Observatori del Suïcidi a Espanya registrava catorze suïcidis en menors de 15 anys (set nins i set nines) el 2020, el doble que el 2019. L’assetjament estava darrere de la majoria d’aquests casos.

Des del COPIB destaquen que no es pot subestimar el mal psicològic que produeix aquest tipus de violència.

“És freqüent observar en la víctima un marcat descens dels seus nivells d’autoestima i autoconcepte, sentiments de culpabilitat per l’agressió que estan sofrint, inseguretat, vergonya per no saber gestionar la situació”, ha exposat l’entitat col·legial, que ha explicat ue tota aquesta situació interfereix en el seu rendiment escolar, en com es relaciona amb els altres i en com se sent.

“En els casos més greus, la víctima pot arribar a sofrir patologies relacionades amb la personalitat o l’estat d’ànim, com per exemple depressió severa o fòbia social arribant en els casos més greus a la ideació suïcida”, explica la vocal de Psicologia Educativa del COPIB, Marta Huertas.

Disposar de coneixements per a detectar qualsevol signe que indiqui que algú està sent víctima d’assetjament és “fonamental per a atallar-ho i tractar-ho a temps”. Per aquest motiu, des del COPIB assenyalen la importància d’adoptar més mesurades de prevenció en tots els àmbits, especialment en l’entorn educatiu i familiar.

En l’àmbit escolar s’aconseguiria formant a la comunitat docent i sensibilitzant a l’alumnat en la corresponsabilitat de les conductes violentes, en la importància de no participar i denunciar aquest tipus de comportaments i afavorint la incorporació del professional de la Piscologia Educativa en els centres, com a especialista en comportament i conducta en entorns educatius.

Educar-se els propis pares i educar als fills en l’ús de les tecnologies i adoptar mesures preventives de control i fomentar la comunicació, són els passos que s’han de dur a terme en l’entorn familiar per a frenar aquest tipus de conductes.

02/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT