La doctora Sendy Chugo de l'hospital de Son Espases resol els dubtes dels ciutadans amb inquietuds
És el primer que ens demanen quan sol·licitam cita per vacunar-nos: hem tengut una reacció al·lèrgica a un d’aquests medicaments? Si contestam que sí, ens recomanen telefonar al número d’infovacunes. Aquí ens atén un metge que ens fa un qüestionari sobre el nostre historial mèdic per resoldre’ns els dubtes.
Si no acaba de quedar clar, com a darrer recurs, ens donaran cita amb Sendy Chugo. És al·lergòloga i treballa a Son Espases. Segons la doctora Chugo, “malauradament hi ha molta població a les Illes a la qual no s’han estudiat les seves al·lergies als medicaments, no se sap si la reacció ha estat a un principi actiu o un excipient.” Ella és l’unica especialista de les Illes que atén presencialment dubtes sobre al·lèrgies i la vacuna de la Covid. Per això, hi ha una llista d’espera de mesos per aconseguir cita.
Algunes de les al·lèrgies més freqüents són a les substàncies conegudes com el polietilenglicol (PEG) o polisorbat. Es tracta d’excipients, els quals es poden trobar a medicaments tan comuns com ara certes marques d’antibiòtic o paracetamol i també presents a la vacuna contra la Covid. La doctora Sendy Chugo explica que quan hi ha dubtes de possibles efectes adversos, “es miren els excipients del medicament que va provocar la reacció i, si no en té cap en comú amb el vaccí, es dona el vistiplau per vacunar.”
Si hi ha qualque excipient que presenti dubtes, es recomana inocular amb una altra marca. Finalment, s’acaba vacunant pràcticament a tothom amb la idea que prevaleixen els beneficis sobre els possibles efectes adversos del remei contra la Covid. Si, en el pitjor dels casos, hi hagués una reacció molt forta al vaccí, als centres de vacunació hi ha medicaments com ara l’adrenalina per contrarestar-los.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu