política

Qui contamina, paga: s’aprova el reglament que penalitza l’abocament i la incineració de residus

Des d'1 de juliol ja s'aplicarà aquest cànon, que afavoreix els ajuntaments que facin recollida selectiva

Image d'arxiu de la planta de tractament de Residus d'Es Milà.


Qui contamina, paga. El Consell de Govern ha aprovat el Decret pel qual es desplega el cànon sobre l’abocament i la incineració de residus de les Illes Balears, es regula el fons de Prevenció i Gestió de Residus i es modifica el Decret 14/2019 de notificació i comunicació electròniques en l’àmbit de l’Agència Tributària de les Illes Balears.

Amb aquest Decret, el Govern segueix desplegant la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats de les Illes Balears que estableix que, en cas que no es compleixin els objectius que marca aquesta Llei per a l’any 2020, el Govern ha de promoure l’establiment d’un cànon per gravar la disposició del rebuig dels residus municipals destinats a dipòsit controlat i a incineració, amb recuperació energètica o sense.

El Parlament ja va aprovar, mitjançant la Llei 3/2020, de 29 de desembre, de pressupostos generals de la Comunitat per a l’any 2021, la creació del cànon i les característiques bàsiques del tribut, principalment el seu caràcter finalista i territorialitzat. Per tant, cada illa disposarà del que recapti i només ho podrà destinar per a millorar les polítiques de gestió de residus.

El cànon es començarà a aplicar dia 1 de juliol. Seguint la filosofia “qui contamina, paga”; es grava únicament l’abocament i la incineració amb l’objectiu de bonificar les bones pràctiques com ara la recollida i tractament de la matèria orgànica o el pagament per generació. Així, s’ha dissenyat el cànon en 4 trams: 2 per a la incineració i 2 per a l’abocament. El cànon per l’abocament és més car que el de la incineració perquè “en la jerarquia de gestió de residus abocar està en la pitjor de les opcions i incinerar amb recuperació energètica està just un esglaó per damunt”.

El Govern assegura que aplicarà la tarifa de manera progressiva i, en el primer any de funcionament, serà pràcticament simbòlica, d’entre 1 i 4 euros per tona. Els ingressos derivats del cànon sobre l’abocament i la incineració de residus de les Illes Balears aniran al Fons de Prevenció Gestió de Residus. L’aplicació de la recaptació es decidirà en les comissions que es crearan a cadascuna de les quatre illes que integren l’arxipèlag. Els beneficiaris del Fons seran els ens locals titulars del servei de gestió de residus domèstics o municipals i, si s’escau, els que exerceixen la gestió del servei.

L’import del cànon dependrà del grau d’implementació de sistemes selectius de recollida de residus a cada municipi. Per tant, abans de dia 1 de juny, els ens locals de les Illes Balears hauran de presentar davant la Direcció General de Residus i Educació ambiental l’ordenança fiscal de residus o l’instrument jurídic corresponent que justifiqui que s’aplica el pagament per generació, en el cas que l’hagin implementada, i una declaració responsable en la qual consti el grau d’implantació de la recollida selectiva de la fracció orgànica, el model que es fa servir i el percentatge d’implementació atenent a la població real abastida.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Govern i Consell desmenteixen que s’hagi ocultat informació sobre els menors tutelats

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, acusa el PP de fer un ús partidista d'aquesta qüestió per treure'n...

L’oposició creu que l’exconsellera de Mobilitat de Menorca és víctima de les polítiques del tripartit

Francisca Gomis no ha assistit al ple en el qual s'ha fet efectiva la seva baixa

El PP acusa Armengol d’ocultar informació a la missió europea sobre els menors tutelats

Els populars demanen la compareixença urgent de la presidenta del Govern al Parlament

Els grups polítics registren al Parlament la futura llei de pactes successoris

Les herències en vida es disparen un 161 % en només quatre anys a les Balears