Des d'1 de juliol ja s'aplicarà aquest cànon, que afavoreix els ajuntaments que facin recollida selectiva
Image d'arxiu de la planta de tractament de Residus d'Es Milà.
21Qui contamina, paga. El Consell de Govern ha aprovat el Decret pel qual es desplega el cànon sobre l’abocament i la incineració de residus de les Illes Balears, es regula el fons de Prevenció i Gestió de Residus i es modifica el Decret 14/2019 de notificació i comunicació electròniques en l’àmbit de l’Agència Tributària de les Illes Balears.
Amb aquest Decret, el Govern segueix desplegant la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats de les Illes Balears que estableix que, en cas que no es compleixin els objectius que marca aquesta Llei per a l’any 2020, el Govern ha de promoure l’establiment d’un cànon per gravar la disposició del rebuig dels residus municipals destinats a dipòsit controlat i a incineració, amb recuperació energètica o sense.
El Parlament ja va aprovar, mitjançant la Llei 3/2020, de 29 de desembre, de pressupostos generals de la Comunitat per a l’any 2021, la creació del cànon i les característiques bàsiques del tribut, principalment el seu caràcter finalista i territorialitzat. Per tant, cada illa disposarà del que recapti i només ho podrà destinar per a millorar les polítiques de gestió de residus.
El cànon es començarà a aplicar dia 1 de juliol. Seguint la filosofia “qui contamina, paga”; es grava únicament l’abocament i la incineració amb l’objectiu de bonificar les bones pràctiques com ara la recollida i tractament de la matèria orgànica o el pagament per generació. Així, s’ha dissenyat el cànon en 4 trams: 2 per a la incineració i 2 per a l’abocament. El cànon per l’abocament és més car que el de la incineració perquè “en la jerarquia de gestió de residus abocar està en la pitjor de les opcions i incinerar amb recuperació energètica està just un esglaó per damunt”.
El Govern assegura que aplicarà la tarifa de manera progressiva i, en el primer any de funcionament, serà pràcticament simbòlica, d’entre 1 i 4 euros per tona. Els ingressos derivats del cànon sobre l’abocament i la incineració de residus de les Illes Balears aniran al Fons de Prevenció Gestió de Residus. L’aplicació de la recaptació es decidirà en les comissions que es crearan a cadascuna de les quatre illes que integren l’arxipèlag. Els beneficiaris del Fons seran els ens locals titulars del servei de gestió de residus domèstics o municipals i, si s’escau, els que exerceixen la gestió del servei.
L’import del cànon dependrà del grau d’implementació de sistemes selectius de recollida de residus a cada municipi. Per tant, abans de dia 1 de juny, els ens locals de les Illes Balears hauran de presentar davant la Direcció General de Residus i Educació ambiental l’ordenança fiscal de residus o l’instrument jurídic corresponent que justifiqui que s’aplica el pagament per generació, en el cas que l’hagin implementada, i una declaració responsable en la qual consti el grau d’implantació de la recollida selectiva de la fracció orgànica, el model que es fa servir i el percentatge d’implementació atenent a la població real abastida.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular