Llicenciats i professionals amb altres tipus de formació no es posen d'acord
El govern espanyol ultima la nova Llei de l’Esport on, entre altres coses, es regularà la professió d’entrenador personal. Algunes comunitats autònomes ja en tenen normatives específiques, però no a les Illes Balears.
El Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física de les Illes Balears (COLEF IB) considera que només els llicenciats haurien de poder exercir la professió. La presidenta del Col·legi, Carmina Vera, opina que la normativa hauria de ser, en general, inclusiva, on hi càpiga tothom, però especifica que en alguns nivells només hi haurien d’accedir ells, com per exemple a la gestió esportiva de l’administració pública o a la professió d’entrenador personal: “És cert que som l’única titulació universitària i, per tant, entenem que a segons quins estadis no tothom hi pot fer feina”.
L’entrenadora personal María Rossich fa 14 anys que es va graduar a la universitat: “Són 4 anys de molts de coneixements, de 24 hores d’estar estudiant”. D’aleshores ençà que no ha deixat de formar-se, sobretot en entrenaments específics per a la dona. Les seves rutines s’han fet conegudes també per internet, gràcies a Instagram. La xarxa s’ha convertit en tota una plataforma de projecció però també en un perill, per la gran quantitat de perfils que han aparegut d’entrenadors sense cap tipus de formació. “Aquí és on hi ha l’intrusisme professional i el perill per la salut del practicant”. Per això defensa la postura dels seus companys col·legiats de limitar la professió als graduats universitars.
També és entrenador personal des del 2014 n’Asier López. Ell, però, no té formació universitària, sinó que és Tècnic en Animació d’Activitats Físiques i Esportives (TAFAD) i membre de la FEDA, Federació Espanyola d’Activitats Dirigides i Fitness. El president d’aquesta entitat, Jordi Cabrer, defensa que no és necessari tenir la llicenciatura per poder oferir entrenaments amb garanties i de qualitat: “Tu no pots anar un cap de setmana, fer un curs de 8 hores i ja ser entrenador personal, això ho tenim clar. Aspiram a que les persones que es formin tant amb nosaltres com amb una llicenciatura puguin tenir una feina d’entrenador personal”.
Els membres de FEDA confien que la futura Llei de l’Esport no els faci fora de la seva professió.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu