Segons el filòleg i periodista Antoni Janer, aquesta celebració només té 47 anys de vida i va néixer arran d'una reclamació dels hotelers a final del franquisme, perquè a l'hivern també hi hagués festes a Palma
El màrtir Sant Sebastià mort a fletxes
147Sant Sebastià era un militar romà que predicava el cristianisme i que l’any 300 varen voler matar a base de fletxes, per ordre de Dioclecià. Aquest era un emperador que va protagonitzar la darrera incursió més violenta contra els cristians abans de la intermediació de Constantí. Miraculosament, l’home va sobreviure, però va tornar a ser capturat pels romans, els quals s’asseguraren de matar-lo de manera definitiva. El seu cos va ser enterrat el 20 de gener en una catacumba de Roma i les seves relíquies es troben disseminades per les esglésies catòliques d’arreu del món.
Precisament, un os del seu braç va arribar a Palma a mitjans del segle XVI, després de la guerra de les Germanies, i des de llavors, es va considerar que la relíquia donava bona sort als feligresos. Fins i tot es va arribar a pensar que curava contra la pesta. Va esdevenir llavors un amulet i li reservaren un lloc a una capella de la Catedral. L’any 1634 es va proclamar el màrtir cristià patró de la Ciutat.
Segons explica el filòleg i periodista Antoni Janer, aquesta festa no es va institucionalitzar fins a l’any 1975. Va néixer arran d’una reclamació dels hotelers a final del franquisme, perquè hi hagués festes també a l’hivern, ja que havia desaparegut la “Fiesta del almendro en flor”.
Dos funcionaris de l’Ajuntament de Palma, Natalio Comas i els regidors de cultura, Miquel Duran, varen pensar quin tipus de festa es podria organitzar. Primer es va pensar a celebrar una mena de Beneïdes com les que se celebren per Sant Antoni a sa Pobla, Artà o Muro. Així i tot, Bartomeu Ensenyat, que era un coneixedor del folklore illenc, va recordar que antigament a la Llotja de Palma se celebraven uns balls per la revetlla de Sant Sebastià, que eren com una mena d’introducció als Carnavals. Ensenyat va proposar de fer una festa al voltant del foc, de la música i el ball com s’havia fet temps ençà i d’aquí neix l’origen de la festa que avui coneixem com la revetlla de Sant Sebastià.
Amb el mandat de Ramon Aguiló com a primer batle de la transició a l’Ajuntament de Palma, aquesta festa agafà més força i és quan es començaren a organitzar concerts a les diferents places de Palma.
Algunes curiositats:
◾ Sant Sebastià també és conegut com l’Apol·lo cristià, ja que és un dels sants més reproduïts per l’art en general.
◾ Sant Sebastià sempre ha estat representat completament nu, amb un cos jove, vigorós i molt sensual i travessat per una munió de fletxes”, això ha fet, segons explica Antoni Janer, que el moviment homosexual se l’hagi apropiat per la seva causa, i que també se’l consideri un protector contra el virus de la Sida.