societat

Quines són les noves limitacions i les mesures que es prorroguen?

El portaveu del Govern, Iago Negueruela, ha justificat les restriccions en el fet que la incidència de contagis "és alta, però amb la perspectiva que la corba comença a aplanar-se a Mallorca i Menorca, i el conjunt de les illes"


Noves restriccions a les Illes Balears que s’intensifiquen a les residències de gent gran i a grans concerts musicals i esdeveniments esportius. La resta de mesures per frenar la propagació de la covid que estaven en vigor es mantenen.

El portaveu del Govern, Iago Negueruela, ha justificat les restriccions en el fet que la incidència de contagis “és alta, però amb la perspectiva que la corba comença a aplanar-se a Mallorca i Menorca, i el conjunt de les illes”. El portaveu ha destacat que “les UCIs estan en nivells controlats” i que la majoria dels casos que es produeixen tenen símptomes lleus.

Aquestes són les principals mesures que el Govern ha aprovat i ha prorrogat:

Residències

El Govern ha acordat aquest dilluns limitar les visites a les residències de gent gran de les Illes a persones que estiguin completament vacunades, que hagin passat la covid-19 o que presentin proves negatives PCR o d’antígens, una mesura que s’aplicarà a partir d’aquest mateix dimarts.

En concret han de presentar certificat covid de vacunació, demostrar haver passat la malaltia en els 6 mesos anteriors o presentar PDIA negativa (PCR de 72 hores abans) o prova d’antígens (48 hores abans). S’eximeix d’aquest requisit als menors de 12 anys, però es recomana extremar les mesures de precaució, en particular l’ús de màscara, distància de seguretat i ventilació.

Les sortides de residents es permetran amb la signatura prèvia d’un consentiment en el qual es garanteixi que el temps que passin fos de la residència només es relacionaran amb persones vacunades o que compleixin els requisits anteriors.

A més, els treballadors de les residències que no estiguin vacunats o que no hagin passat la malaltia s’hauran de sotmetre a 3 proves setmanals per a detectar la covid-19, de les quals almenys dues seran PCR, i el cost ho assumirà el Govern

Aquestes mesures estaran en vigor fins el 23 d’agost, tot coincidint amb la revisió de la mesura de limitació de la mobilitat entre la 01.00 h i les 06.00 h.

Grans esdeveniments culturals i esportius

En relació amb els grans esdeveniments tant culturals com esportius, fins al dia 14 d’agost es mantenen les mesures actuals. A partir del 14 d’agost, es permeten els esdeveniments esportius i culturals amb una capacitat màxima del 50%: 1.000 persones (interior) i 5.000 persones (exterior). Tots els assistents majors de 12 anys hauran d’aportar certificat de vacunació, recuperació de la malaltia o PDIA feta durant les 48 hores prèvies a l’esdeveniment.

Es podrà demanar autorització a les direccions generals corresponents per augmentar la capacitat màxima de determinats esdeveniments, que es podrà atorgar en funció d’una avaluació de risc de l’activitat i de la situació epidemiològica.

Campaments

Una altra mesura de les aprovades aquest dilluns pel Govern afecta els campaments d’estiu, ja que els monitors que hi participin hauran de sotmetre’s a tests setmanals abans de l’inici de l’activitat. Aquesta mesura estarà en vigor des que es publiquin en el BOIB fins el 23 d’agost.

Resta de mesures prorrogades:

Es fa necessari prorrogar les restriccions relatives a les reunions, les trobades i altres, tant familiars com socials, en horari nocturn, tot recordant el risc que suposen les activitats socials de caràcter lúdic i festiu associades al consum d’alcohol, en què s’ha demostrat una menor adopció de les mesures de prevenció davant el contagi per COVID-19, com el manteniment de la distància interpersonal o l’ús de mascareta.

Per tot plegat, continuen vigents els paràmetres següents:

a)    Quan la incidència acumulada a 14 dies a l’illa sigui superior a 350 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 5% amb relació a les UICs per COVID-19 o del 2% amb relació a llits d’hospitalització per COVID-19, no es permetran reunions socials o familiars de persones, en l’horari comprès entre les 02.00 h i les 06.00 h, excepte que es tracti de persones convivents.
b)    Quan la incidència acumulada a 14 dies a l’illa sigui superior a 450 casos per 100.000 habitants i la pressió hospitalària sigui superior al 10% amb relació a llits de cures crítiques per COVID-19 o del 5% amb relació a llits d’hospitalització per COVID-19, no es permetran reunions socials o familiars de persones, en l’horari comprès entre la 01.00 h i les 06.00 h, excepte que es tracti de persones convivents.

Es consideren persones convivents les que ocupen un mateix habitatge o allotjament. Actualment, atesa la seva situació epidemiològica i sanitària, totes les illes, inclosa Formentera, es veuen afectades per les restriccions previstes en el punt b).

Restauració, oci nocturn i locals de jocs i apostes

Es continua permetent el servei de restauració de bars, cafeteries i restaurants en espais interiors i en terrasses fins a la 01.00 h de cada dia a totes i cadascuna de les illes, tret que les ordenances municipals estableixin una hora de tancament anterior.

Pel que fa a la capacitat màxima per taula, serà de 4 persones a l’interior i de 8 a l’exterior.

Aquestes mesures que afecten els sectors esmentats entraran en vigor l’endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Controls als ports i aeroports

Així mateix, es considera necessari prorrogar les mesures que conté l’Acord del Consell de Govern de 14 de juny de 2021 pel qual s’estableix la mesura excepcional de control a l’entrada de persones a les Illes Balears, procedents de la resta de comunitats autònomes i de les ciutats de Ceuta i Melilla, per prevenir i contenir la pandèmia ocasionada per la COVID-19 durant part del mes de juny i tot el mes de juliol de 2021, per fer-les efectives fins al dia 15 de setembre d’enguany.

Ús de la mascareta

Pel que fa a l’ús de la mascareta —una de les eines més eficaces a l’hora d’evitar contagis— sempre que no es pugui garantir una distància social d’un metre i mig i quan es pugui concórrer en el mateix espai amb altres persones no convivents, els majors de sis anys han de dur mascareta, tant a la via pública o en espais a l’aire lliure com en espais tancats d’ús públic o a les zones d’atenció al públic d’edificis, tant de titularitat pública com privada, amb les excepcions indicades per la llei.

Celebracions i cerimònies

La participació en cerimònies i celebracions nupcials, bateigs, comunions i altres celebracions assimilables es pot dur a terme en espais públics i privats, tant a l’aire lliure com en espais tancats, sempre que no superi el nombre de 120 persones en exteriors i 50 en interiors, i sempre que no se superi el 50% de cabuda màxima. En tot cas, l’esdeveniment ha de concloure a la 01.00 h com a màxim.

Platges i parcs

Els de Mallorca, Menorca i Eivissa hauran d’estar tancats al públic entre les 22.00 h i les 06.00 h hores.

Festes populars i fires

Es permet la realització de fires i mostres, d’acord amb la normativa COVID-19 específica per a mercats ambulants. Les activitats han de ser preferentment a l’aire lliure. Les paradetes de menjar tenen les mateixes limitacions que les terrasses de bars i restaurants.

Es permeten actes culturals, esportius i institucionals lligats a la celebració de festes populars, sempre que se segueixin les mesures per a la COVID-19 sectorials corresponents al tipus d’activitat. En qualsevol, cas es recomana que l’assistència s’organitzi per sistema de reserva prèvia. Els organitzadors han de garantir que no es generin riscs d’aglomeracions ni se’n produeixin.

Es permeten les ballades populars fetes a l’aire lliure. Els participants han de dur mascareta fins i tot en el moment del ball. No es permeten esdeveniments tipus sopar a la fresca, revetles ni correfocs.

El material promocional de les activitats (programes de festes, cartells, imatges digitals…) ha d’especificar les mesures de prevenció i de control que s’hi apliquen.

Amb la finalitat d’evitar desplaçaments d’un municipi a un altre, no es poden organitzar activitats que els promoguin o en les quals, per experiència d’anys anteriors, es tengui coneixement d’aquests desplaçaments i de l’afluència de persones.

Les representacions culturals tradicionals (cossiers, cavallets, etc.) s’han de desenvolupar en un entorn en què es pugui garantir el control d’accés del públic, la capacitat màxima de l’espai i el manteniment de la distància social.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

L’ajuntament de Palma vol ampliar la xarxa d’horts urbans amb 100 parcel·les més

Pedro Puertas, el propietari més veterà, ens explica la seva experiència

Els 193 migrants arribats a Balears quedaran un màxim de 72 hores a un espai del quarter de Son Tous

No els poden retornar a Algèria perquè la frontera continua tancada

Carme Ruscalleda: “L’oliaigua és un monument culinari”

La xef catalana ha clausurat la fira Arrels posant en valor l'herència gastronòmica de cada regió

Armengol envia un missatge “d’ànim” per als veïnats de La Palma

La presidenta del Govern demana que tenguin molta prudència