La desertització de la banca a la part forana afecta, d'acord amb el cens poblacional, més de 4.580 persones
Mancor de la Vall, Deià, Escorca i Estellencs són els quatre municipis de Mallorca que no tenen cap entitat bancària oberta. A Escorca, fa més de cinc anys que va tancar la darrera, en un primer moment, es va deixar el servei de caixer, però amb el temps es va acabar retirant. Els veïnats que necessiten fer gestions de banca s’han de desplaçar fins a Selva o Inca. Això són mínim 30 minuts de cotxe per trobar un banc. Entre Escorca i Inca hi ha 20 kilòmetres, i entra Escorca i Selva uns altres 15, 2 kilòmetres.
Altres municipis petits han vist com el servei de caixa o banc s’ha reduït a dos pics per setmana, la qual cosa obliga els usuaris a haver d’adaptar-se als horaris establerts. És el cas de Lloret i Fornalutx, que des de fa temps funcionen d’aquesta manera, amb tots els inconvenients que això suposa als veïnats.
Així, la desertització de la banca a la part forana afecta, d’acord amb el cens poblacional, a més de 4.580 persones. I cal tenir en compte també que pobles com Capdepera no tenen entitat bancaria i s’han de desplaçar als nuclis costaners, com Cala Ratjada.
De fet, fa anys que els bancs varen començar el procés de tancament d’oficines arreu de les Illes. Segons dades oficials del Banc d’Espanya, el 2018 hi havia 1.256 oficines i ara n’hi ha 568, és a dir un 45% menys. L’any 2019, abans de la pandèmia, varen tancar un total de 82 oficines bancàries. L’any passat ho feren 67 i en el primer semestre de l’any, ho han fet 42 oficines. En el conjunt de l’Estat han tancat 1.476 oficines, és a dir, gairebé 10 sucursals cada dia.
Les principals entitats bancàries aprofiten per reestructurar plantilles i la xarxa d’oficines per guanyar eficiència, i com en el cas de Banca March, ho fan prioritzant els accessos digitals a la banca. Arran de l’anunci del tancament de sucursals de la Banca March a cinc municipis de Mallorca (Algaida, Ses Salines, Petra, Son Servera i Santa Margalida), molts batles han manifestat la seva preocupació. Pensen que és un servei essencial que no pot faltar. “Obliguen els clients a adaptar-se a la banca en línia o a través de les aplicacions mòbils, quan en molts casos la gent gran no fa servir dispositius mòbils”, explica el batle de Petra, Salvador Femenies. La crítica del batle de Mancor de la Vall, Guillem Villalonga, va més enllà: “A Mancor fa temps que no hi ha cap banca ni caixa, ha quedat un caixer automàtic que gairebé sempre està fora de servei, i el pitjor és que no pots obligar cap empresa a oferir el servei”.
La Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears ha abordat aquesta problemàtica en diferentes ocasions. El mes de setembre passat es reuniren els batles de vuit ajuntaments petits de Mallorca, que o bé, ja no tenen cap entitat bancària al poble, o bé, temen que d’aquí a poc puguin quedar-ne sense. En aquesta reunió es varen exposar els inconvenients que provoca no disposar de seu bancària al municipi i de possibles alternatives. Entre aquestes alternatives, es va considerar la possibilitat de contractar una empresa privada que ofereixi el servei de banca. Escorca, per exemple, és un dels municipis que ja ha estudiat aquesta alternativa. La segona proposta amb la qual fan feina des de la FELIB, és negociar amb les entitats bancàries la possibilitat d’adaptar oficines mòbils que es traslladin al municipi uns dies a la setmana. De moment, però, no s’ha fet cap actuació de manera conjunta.
Arran de l’anunci del tancament de sucursals de la Banca Marc a cinc municipis de Mallorca (Algaida, Ses Salines, Petra, Son Servera i Santa Margalida), molts batles han manifestat la seva preocupació. Pensen que és un servei essencial que no pot faltar. “Obliguen els clients a adaptar-se a la banca en línia o a través de les aplicacions mòbils, quan en molts casos la gent gran no fa servir dispositius mòbils”, explica el batle de Petra, Salvador Femenies. La crítica del batle de Mancor de la Vall, Guillem Villalonga, va més enllà: “A Mancor fa temps que no hi ha cap banca ni caixa, ha quedat un caixer automàtic que gairebé sempre està fora de servei, i el pitjor és que no pots obligar cap empresa a oferir el servei”.
A Menorca, Eivissa i Formentera, de moment, les sucursals es mantenen.
Banca March tancarà el desembre 5 oficines a Mallorca, totes a la part forana