societat

Ràtios disparades, sense material de protecció ni substitucions de personal: el testimoni dels treballadors de la residència Sèniors d’Inca

És el segon centre intervengut pel Govern balear després del positiu de 32 usuaris i 6 professionals

Imatge d'arxiu. /EFEEl 28% dels interns de la residència Sèniors d’Inca s’han contagiat de Covid-19

Bates de plàstic reutilitzables, guants que es trenquen, baixes de treballadors sense cobrir, ràtios d’atenció disparades… és el panorama que descriuen els treballadors de la residència Sèniors d’Inca, el segon centre intervengut pel Govern balear davant l’augment de casos al centre- 32 usuaris i 6 treballadors positius, dels quals 12 estan hospitalitzats. Alguns treballadors han ofert el seu testimoni als micròfons d’Ib3Ràdio però per por a represàlies de l’empresa gestora del centre, amb la veu distorsionada per dificultar-ne la identificació.

“A la residència sènior d’Inca només es proporciona una màscara per treballador en començar el torn, no es proporcionen les mascaretes necessàries, ja que la seva utilitat i eficàcia és de quatre hores. En lloc d’emprar bates d’un sol ús, s’utilitzaven bates de plàstic reutilitzables i ara han estat substituïdes per impermeables. Els guants utilitzats són de dubtosa qualitat, es fan malbé al mínim contacte amb els bolquers i quan es banyen, durant les higienes i les dutxes, s’aferren a qualsevol superfície i es rompen. Cada dia falta algú a treballar i no es cobreixen els torn com correspon. Sovint, només hi ha dos treballadors per a la supervisió de 40 residents. De nit només hi ha un treballador per planta, és a dir 60 residents per un sol treballador“, expliquen.

Testimonis que s’assemblen molt als que recollirem fa tot just una setmana quan Salut intervengué la primera residència, la Bell Entorn de Sóller. Un dels residents d’aquest centre afectat per coronavirus ha mort en les darreres 24 hores, i ja són 15 els usuaris que han perdut la vida a causa del coronavirus.

Mentre, tornant a la situació del centre d’Inca, la intervenció de la Conselleria de Salut i Consum, d’acord amb l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (l’IMAS), serà per, almanco, 20 dies per tal de frenar els contagis i garantir l’atenció adequada als residents.

El primer positiu es va registrar dimecres passat, i es va decidir aïllar a una quarantena d’usuaris a la mateixa residència com a precaució. Llavors es va fer un altre cribratge que ha confirmat que el 28 % dels 113 usuaris estan infectats. Per això, i a l’espera de tenir tots els resultats definitius, s’ha decidit mantenir aïllats a tots els residents de manera preventiva. S’ha designat una coordinadora sanitària que gestionarà l’activitat assistencial del centre, dirigint l’equip de personal.

En aquests moments, a les residències de les Balears hi ha 181 usuaris positius. D’aquests, 105 es troben hospitalitzats i l’acumulat de persones mortes és de 142. També hi ha 78 professionals positius actius.

Aquesta setmana està previst continuar el calendari de cribatges  a la xarxa residencial de Mallorca, a centres tan públics com privats, per mantenir un control del personal i usuaris de tots els centres. Fins ara ja s’han fet devers 4.500 proves PCR.

Cinc-centes de les quals a la residència pública de majors de la Bonanova, a Palma, que ha estat ingressat.També hi ha 3 professionals infectats, que estan aïllats a ca seva i el seu estat és estable. En canvi, les proves realitzades a la residència HUIALFÀS de sa Pobla han estat totes negatives.

Precisament avui mateix l’IMAS té previst obrir el nou centre residencial de Palma, que acollirà usuaris positius de COVID-19 però asimptomàtics, derivats de tota la xarxa assistencial de Mallorca.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i el president de l’IMAS, Javier de Juan, visitaran a partir de les 10h l’edifici, que antigament era de Sa Nostra.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Primer dia del tancament perimetral de Manacor

Les primeres hores han transcorregut amb tranquil·litat i sense incidències destacables

L’hospital de Menorca és a una passa d’obrir una segona UCI

Hi ha 5 persones a l'UCI i si es donàs el cas de superar-ne els 6 pacients, s'hauria d'aturar l'activitat...

Les embarassades de Menorca poden anar acompanyades a les consultes mèdiques

És una excepció juntament amb els pacients menors i les persones dependents amb algun dèficit sensorial

La promotora a qui Medi Ambient ha inadmès tres projectes de parcs solars els torna a presentar

Quan es compleixen dos anys de la pana elèctrica que deixà a les fosques més de mig Menorca encara no...