X

Rècord de parelles del xarxet marbrenc a s’Albufera

És l'ànec més amenaçat a Europa. La seva població ha augmentat exponencialment des de l'any 1997

15/09/2023

Rècord de parelles del xarxet marbrenc a s’Albufera

Patricia Bauzá Calvente

S’Albufera de Mallorca és el refugi de l’ànnec més amenaçat d’Europa: el “xarxet marbrenc”, conegut popularment a Mallorca com a Rosseta. Aquest augment poblacional va a la contra del que passa a la Península, on l’espècie lluita per sobreviure.

La protecció dels aiguamolls i la limitació de la caça al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca han estat claus per millorar la població del xarxet marbrenc a les Illes, que, tot i ser petita, ha anat augmentat els darrers anys. Així ho explica l’estudi elaborat per l’IMEDEA, en col·laboració amb investigadors de les universitats d’Elx i Alacant.

Segons consta als registres, l’any 1997 es va registrar la primera parella de Rosseta a s’Albufera, una espècie que temps enrere sí que es podia veure als aiguamolls de l’illa. Des de llavors, s’ha treballat per recuperar aquesta espècie emblemàtica.

Del 2009 al 2018, es varen dur a terme a tot el país diferents amollades d’exemplars criats en captivitat, un fet que va tenir la seva repercussió a Mallorca, gràcies, a més, a mesures proteccionistes envers les espècies. Es va assolir llavors la xifra actual de 13 parelles de xarxet.

El problema en sí el trobam en la mobilitat de l’espècie, ja que s’hi han detectat exemplars anellats a les Illes a altres indrets d’Espanya, o fins i tot a l’estranger, la qual cosa fa pensar que, si no es duen a terme mesures consensuades a l’àmbit estatal per tal de protegir l’espècie, aquesta estarà condemnada a desaparèixer també a l’Arxipèlag.

Per això, els investigadors proposen a les conclusions del seu document diverses mesures urgents, com són prohibir la caça d’ocells a determinades hores per tal d’evitar confusions, lluitar fermament contra el furtivisme, millorar la gestió de l’aigua per evitar brots de malalties que poden resultar mortals, com el botulisme, i un major control dels depredadors exòtics als aiguamolls, especialment dels moixos assilvestrats.

Totes aquestes són, segons han constatat els investigadors a través de seguiment d’aus anellades i d’altres dotades de dispositius de seguiment GPS, les principals amenaces de l’espècie a Donaña i el Llevant peninsular, els altres dos punts de l’Estat on podem trobar el xarxet, a banda de l’Albufera de Mallorca.

L’estudi conclou que, millorant els hàbitats i reduint les causes de mortalitat, hi ha encara esperances per a aquesta espècie, atesa la seva gran capacitat reproductiva. I és que poden arribar a posar fins a 12 ous cada vegada. Per això, asseguren que és important vetlar per garantir les millors condicions reproductives possibles.

15/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris