Vanesa Marquès, guanyadora de la grossa de Nadal l’any passat: “Soc una rica amb mentalitat de pobre”
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
Lluís Vecina juxtaposa diferent capes de significat d'un mateix indret, sa Coma, escenari de la Guerra Civil i del desenvolupament turístic
Un infant en banyador a la platja de sa Coma apareix en una postal turística dels anys seixanta. És el pare de l’artista Lluís Vecina Rufiandis (Porto Cristo, 1995) qui va cercar l’origen d’aquesta postal, guardada com a record familiar. L’autor de la instantània era el fotògraf lleidatà Joan Andreu Puig Farran, que va cobrir com a periodista de guerra el desembarcament de les tropes republicanes a sa Coma el 1936. Aquest és el punt de partida de la instal·lació “Feliços els fills dels temps intranscendents”, que s’inaugura aquest dijous al museu Es Baluard.
“Tenia un interès a problematitzar el fenomen del turisme, però posant al davant tota l’enginyeria política que durant el franquisme es va posar en marxa per dur a terme un projecte que s’ha convertit en el pilar econòmic del país”, explica Vecina.
La comissària de l’exposició, Marta Marín-Dòmine, es va interessar en el seu projecte per la manera en com generacions més joves representen el passat. Segons diu, “tots som hereus, víctimes o subjectes de coses que avui dia encara no s’han solucionat”. També destaca la comissària que no és habitual que joves artistes s’interessin per figures més majors, com és el cas de l’aproximació al fotògraf Puig Farran.
Després de la guerra, Puig Farran és internat a diversos camps de concentració i condemnat a mort. El salva les maniobres del seu cunyat, comandant de l’aviació franquista. Torna a Barcelona, però com tants altres fotògrafs que no combregaven amb el règim, va acabar dedicant-se a la fotografia industrial i publicitària. Amb un soci, fa la primera col·lecció de postals a color de tota Espanya que derivà en l’edició de 14 llibres turístics. Es repartiren el territori a fotografiar i a ell li tocà Mallorca. És en aquest moment quan pren la instantània que immortalitza l’infant de la postal.
Records personals, memòria històrica i boom turístic conflueixen i dialoguen en aquesta instal·lació a través de fotografies, vídeos, documents d’arxiu i una peça musical creada expressament pel compositor Toni Llull. L’exposició es pot visitar fins al 19 de gener.
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
Ho fa per versionar 'Have you ever seen the rain' del grup Credence Clearwater Revival
La Guàrdia Civil investiga les circumstàncies en les quals va ocórrer la mort violenta de l'home, de 34 anys
Una dona de 55 anys ha estat traslladada al Mateu Orfila