X

Red Eléctrica insisteix que no hi ha cap traçat tancat sobre l’entrada del cable elèctric per la badia d’Alcúdia

El seu delegat a les Illes, Eduardo Maynau, ha assenyalat que se cercarà el "mínim" impacte per la posidònia i "conjugar" les sensibilitats socials i territorials

28/03/2023

Red Eléctrica insisteix que no hi ha cap traçat tancat sobre l’entrada del cable elèctric per la badia d’Alcúdia

Vaixell d'instal·lació i reparació del cable elèctric a la badia d'Alcúdia.

Redacció

Red Elèctrica assenyala que estudiarà totes les propostes per dur a terme l’entrada del segon cable elèctric submarí per la badia d’Alcúdia i que seran “el Govern i la ciutadania” els que “reconfiguraran” el projecte.

“En el moment oportú, es posaran sobre la taula totes les alternatives i estudis analitzats i que continuarem analitzant fins el darrer moment… No hi ha res decidit”, ha declarat el delegat a les Balears de Red Elèctrica Espanyola (REE), Eduardo Maynau sobre un debat públic que ha de ser el de consensuar “entre tots” i “des del rigor dels informes independents d’IMEDEA, cartografia del Govern i les competències ambientals autonòmiques i estatals”.

Precisament, la possibilitat que la incursió sigui per la costa alcudienca ha aixecat les queixes dels veïnats pròxim a aquest eventual traçat. Denuncien tant l’impacte negatiu que pot tenir la infraestructura sobre la praderia de posidònia com també sobre la salut, que temen es vegi afectada pel camp electromagnètic generat, segons expliquen.

Maynau ha emfatitzat que la vessant ambiental es pren en consideració, “a qualsevol punt, independentment d’on sigui, hem de cercar la mínima afectació sobre la posidònia”, al temps que s’ha referit també a la necessitat de conjugar “les diferents sensibilitats socials i territorials” tenint en compte, això sí, els condicionants tècnics d’una infraestructura “que ha d’estar protegida i enterrada en el llit marí”.

Sobre el reclamat efecte negatiu damunt les persones residents a la zona de l’estesa elèctrica, ha exposat que no hi ha cap evidència científica i ha afegit que, tanmateix, “per curar-se en salut” existeix una limitació legal sobre les ones electromagnètiques despreses.

El representant de la companyia pública de transport d’electricitat rebat als que qüestionen la necessitat d’un segon cable amb la Península en el context de transició energètica: “No es tracta de dur més electricitat i incrementar la potència sinó de fer possible que la que s’empri a les illes sigui més verda” ha dit en relació a fer-ne arribar més d’origen fora dels combustibles fòssils.

En la mateixa línia, ha exposat que la instal·lació de bateries a Menorca i Eivissa permetrà trametre-hi més electricitat de la rebuda pel cable peninsular a Mallorca “i emmagatzemar-la per a què les centrals locals [d’energia fòssil] no hagin de funcionar”.

Quant a la pressió humana sobre la demanda elèctrica, Maynau ha explicat que a Menorca i Mallorca no hi ha augment de demanda, ans el contrari, “l’autoconsum l’està reduint”.

REE està desenvolupant la Planificació de la Xarxa de Transport d’Electricitat 2021-2026, amb una inversió global de 6.964 milions d’euros. Balears és la comunitat a la qual es destina la major part de la inversió, un total de 1.169 milions d’euros, el 17% del pressupost total, segons dades de l’operadora logística.

Els veïnats

La plataforma de veïnats afectats pel cable d’Alcúdia es mostra escèptica davant les declaracions de Maynou. “Han fet un estudi topogràfic del traçat urbà per urbanitzacions d’Alcúdia, han fet prospeccions amb màquines retroexcavadores davant s’Illot i un vaixell de la companyia ha fet sondejos a la zona, no ha anat a altres punts de la badia a fer estudis alternatius”, ha declarat el seu portaveu, Sebastià Pujol.

Avui i coindicint amb el darrer ple del Parlament d’aquesta legislatura, membres d’aquesta plataforma han llegit com a protesta la proposició no de llei que havien plantejat per demanar que el cable entràs per la península alcudienca. Una PNL però que diuen el Govern autonòmic ha impedit que es votàs

Mentrestant, l’empresa elèctrica ja estudia el fons marí pel canal entre Menorca i Mallorca per a la instal·lació del cable.

El delegat de Red Elèctrica Espanyola a les Illes Balears en declaracions al programa ‘Al Dia’ d’IB3 Ràdio.

28/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris