societat

Retiren el segell franquista als carrers almiralls Cervera, Churruca i Gravina de Palma

Comissió Tècnica de Memòria històrica entén que el nom dels carrers no es refereixen als vaixells destructors franquistes que van portar el seu nom al llarg del segle XX


La Comissió Tècnica de Memòria ha decidit retirar de la llista de carrers de Palma els noms dels almiralls Cervera, Churruca i Gravina, després de revisar el cens de simbologia franquista a petició de l’Ajuntament.

La Comissió entén que, en els tres casos dels almiralls, el nom del carrer es refereix als almiralls en qüestió i no als vaixells destructors franquistes que van portar el seu nom al llarg del segle XX, ha detallat l’Ajuntament de Palma aquest dijous en una nota de premsa després de la reunió de l’experts. El grup d’experts també ha recomanat al consistori que contextualitzi els noms dels carrers Brunete, Olite, Alfambra i Toledo, ha detallat Cort.

Cal recordar que el març passat, Cort va aturar el canvi de noms de 12 carrers del municipi tal com es va anunciar per la seva simbologia franquista i amb la finalitat de donar compliment a la Llei 2/2018 de Memòria i Reconeixement Democràtic de Balears.

Arran dels dubtes que van sorgir, l’Ajuntament va sol·licitar a la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica que la Comissió Tècnica de Memòria realitzés una revisió del cens de símbols, llegendes i esments franquistes per experts en la matèria.

Així, aquesta comissió entén que la utilització dels noms d’aquests personatges històrics en la visió franquista de la història és “molt clara”, però que, passat el temps, s’ha anat esvaint la vinculació que va tractar d’establir el franquisme amb figures rellevants de la història d’Espanya per a justificar el seu concepte de “reconquesta” o “croada”.

La Comissió també ha decidit retirar del cens de simbologia franquista el nom del carrer dedicat a Gabriel Rabassa Oliver, mestre i promotor cultural, i també s’ha recomanat aprofundir en la seva contextualització, tot i les seves aportacions culturals per al municipi.

Els experts mantenen dins del cens de simbologia els carrers Brunete, passatge Castillo d’Olite, Alfambra i Toledo i recomana la seva contextualització a l’Ajuntament.

Es tracta de carrers que van rebre aquests noms en record de determinats fets de guerra en el context de la Guerra Civil, com per exemple el setge de l’Alcàsser de Toledo (1936), la Batalla de Brunete (1937), la Batalla de l’Alfambra (1938) o l’expedició a Cartagena (1939). “Són noms que van ser lligats als conceptes de reconquesta i croada pels ideòlegs franquistes, amb la intenció d’exaltar les gestes militars de l’exèrcit revoltat”, ha afegit Cort.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Relleu generacional a l’Associació de Veïnats la Llotja-Es Born de Palma

Asseguren que viure en aquest barri s'ha tornat impossible

Un accident obliga a tallar l’autopista d’Andratx i ocasiona retencions quilomètriques

També s'ha produït un sinistre a les 15.30 hores del capvespre, a l'entrada de Santa Ponça