L'alt representant de la UE, Josep Borrell, demana a Rússia "que rebaixi la tensió i que reverteixi el seu reforç militar dins i al voltant d'Ucraïna i Bielorússia"
Josep Borrell, en una imatge d'arxiu. / EFE
13El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, va afirmar avui que a Rússia no li satisfà una resposta col·lectiva de la Unió Europea (UE) sobre la interpretació del principi de la indivisibilitat de la seguretat a Europa, i espera una resposta individual de cadascun dels seus països membres.
“Com he sentit, en lloc de respostes honestes de cada país, la UE vol presentar un paper col·lectiu, que no reflectiran els matisos de les postures nacionals”, ha dit Lavrov en roda de premsa al final de les converses amb la seva homòloga britànica, Liz Truss. El cap de la diplomàcia russa ha indicat que en aquest cas “no prosperarà el diàleg” amb la UE.
“Aleshores pensarem en com sortir d’aquesta situació”, ha afegit el ministre rus, que va escriure als seus homòlegs dels països membres de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació (OSCE) demanant-los la seva postura sobre el principi de la indivisibilitat de la seguretat a Europa.
En els mateixos moments en què Lavrov i Truss mantenien les seves converses, l’alt representant de la Unió Europea per als Afers exteriors, Josep Borrell, ha anunciat en Twitter que havia respost a Lavrov “en nom dels Estat membres de la UE”. El cap de la diplomàcia comunitària ha subratllat en el mateix missatge que “les tensions i els desacords han de resoldre’s a través del diàleg i la diplomàcia”. “Demanem a Rússia que rebaixi la tensió i que reverteixi el seu reforç militar dins i al voltant d’Ucraïna i Bielorússia”, ha conclòs.
I replied on behalf of the EU Member States to the letters they received from Minister Lavrov.
Tensions and disagreements must be resolved through dialogue and diplomacy.
We call on Russia to de-escalate and to reverse its military build-up in and around Ukraine and in Belarus.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) February 10, 2022
Rússia vol que els països de l’OTAN i de l’OSCE es pronunciïn cadascun per separat sobre el principi de la indivisibilitat de la seguretat aprovat a Istanbul e 1999, que estableix que la seguretat d’un Estat no es pot garantir a costa de la seguretat d’un altre.
Moscou s’aferra a aquest postulat per a demandar que l’OTAN rebutgi l’ingrés d’Ucraïna i de qualsevol altra antiga república soviètica, per considerar que això suposa una amenaça a la seguretat de Rússia. “Esperem les respostes de tots els països de l’espai de l’OSCE”, ha insistit aquest dijous Lavrov.