X

La sanitat privada fa el doble de cesàries que la pública

A les Illes la mitjana és d'un 23% quan l'OMS recomana que no passi d'un 15%

11/01/2022

La sanitat privada fa el doble de cesàries que la pública

Imatge d'arxiu d'un part.

17

Un de cada cinc parts a les Illes Balears acaba en cesària. Les darreres dades disponibles, del 2020, indiquen una mitjana del 22,8% de parts que acaben en intervenció quirúrgica. Però si distingim entre salut pública i privada, les taxes són molt diferents: un 17,7% als hospitals públics i un 32,5% als privats. Aquestes xifres estan molt allunyades de les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, que considera que la taxa adequada és d’entre un 10% i un 15%.

Cada centre sanitari té un protocol diferent per als naixements, que s’elabora en funció dels recursos i circumstàncies de cada un. Pepa Manzano és ginecòloga de la Clínica Juaneda i indica un possible motiu per explicar aquesta diferència entre la salut pública i la privada: en general, els hospitals de pagament són més conservadors perquè no tenen Unitats de Cures Intensives per a nounats, per donar l’atenció necessària als nadons si alguna cosa falla durant el part. Això vol dir, segons Manzano, que si la situació es complica, és més probable que els centres privats optin per fer una cesària abans que els públics.

En canvi, el cap d’Obstetrícia de l’Hospital Son LlàtzerAlbert Tubau, admet que cada centre és diferent, però que el procediment no varia en funció de les UCI que hi hagi disponibles: “Nosaltres tenim un tipus d’opcions de control i més UCI pediàtriques que sabem que ens ajuden, però no per aquest motiu podem ser més o menys agressius; si has de fer una cosa, l’has de fer”.

Encara hi ha un altre factor que la ginecòloga creu que pot ser rellevant. Es tracta de les cesàries per elecció; és a dir, aquelles que sol·licita la mare per motius que no són mèdics. A la sanitat pública, no es practiquen, mentre que Manzano indica que “si una dona després d’explicar-li tots els beneficis d’un part vaginal i d’un embaràs, continua dient que no vol parir i que vol una cesària, a la privada li farem una cesària”. Tubau confirma que a Son Llàtzer no es preveu aquest supòsit, però creu que és un nombre poc rellevant de casos perquè afecti les estadístiques.

MÉS CONSCIÈNCIA SOCIAL I MENYS CESÀRIES

El que sí que queda clar aquests darrers anys és la tendència a la baixa de la intervenció quirúrgica en els parts, tant en els hospitals públics com en els privats. En conjunt, l’any 2016 hi va haver una taxa del 24,3% de cesàries, mentre que el 2020 va ser del 22,8%. Diversos factors influeixen en aquest descens. Tubau i Manzano coincideixen a destacar-ne dos per damunt de la resta.

D’una banda, la versió cefàlica externa és una maniobra que s’aplica quan un nadó està col·locat de natges. És una de les indicacions de cesària i aquest mecanisme permet, de vegades, girar manualment des de fora el nadó. Segons el cap d’Obstetrícia de Son Llàtzer calcula que això pot reduir fins a dos punts les intervencions quirúrgiques durant el part.

D’altra banda, el canvi social que hi ha hagut els darrers anys també influeix a augmentar el percentatge de parts vaginals. “D’un concepte totalment erroni que és millor parir per cesària, hem passat a un altre que diu que millor que el part sigui per on ha de ser; la cesària només es fa quan és necessari”, indica Manzano. I Tubau afegeix: “La gent és més conscient que un part vaginal és el més òptim tant per als nounats com per a les embarassades”.


Escolta el reportatge d’IB3 Ràdio

11/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT