X

Salvem Portocolom vol que el moll sigui BIC per conservar-ne tots els elements

Govern i Ajuntament asseguren que la reforma del port "s'ha de fer com més aviat millor, perquè és una emergència"

02/03/2021

Salvem Portocolom vol que el moll sigui BIC per conservar-ne tots els elements

Les entitats que conformen la plataforma Salvem Portocolom no quedaren satisfets de la reunió que varen mantenir dimecres passat amb els representants de Ports de les Illes Balears. Asseguren que els digueren que la reforma dels molls garantiria la conservació de tots els elements patrimonials, però sense que en quedàs constància per escrit. “Ens ho digueren de paraula, però damunt el paper no hi ha res”, comenta Miquel Àngel Lobo, portaveu de la plataforma. “L’única manera de garantir la seva conservació és que el Consell declari BIC tot el conjunt”, afegeix Lobo.

“Volen desfer tot el moll i refer-lo amb una estructura de formigó. I llavors aferrar-hi alguns dels blocs de pedra, les lloses, les antigues rampes i el varador. I també les emblemàtiques moixes -aquesta és la manera com a Felanitx s’anomenen els norais per amarrar-hi les barques-. Això, però, és un pegat. Seria un moll de cartó pedra. Nosaltres volem que el moll es restauri amb la mateixa tècnica que va ser construït ara fa dos segles. Volem que en conservi la seva ànima”, explica el portaveu de la plataforma Salvem Portocolom.

El batle de Felanitx, Jaume Monserrat, assegura que són conscients del valor del moll, però que “les obres s’han de fer com més aviat millor, perquè és una situació d’emergència”.”Ports de les Illes Balears ha dit que preservaria tots els elements patrimonials”, afegeix el batle.

El moll de la duana és el tros més deteriorat. El moviment dels sediments del fons del port, i el pes d’una grua han fet que sortissin cruis als bloc de pedra, i perilli que caiguin dins la mar.

El Govern, després d’haver-se reunit amb les entitats, assegura que es tendran en compte els criteris de preservació i que se’n farà un seguiment arqueològic.

Els molls de Portocolom són de mitjans segle XIX. Es varen construir quan Felanitx era un gran productor de vi, i se n’exportaven les botes cap al sud de França des de Portocolom.

02/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris