X

Sancions de fins a 3.000 euros per etiquetatges falsos de mel produïda fora de Mallorca

A les Balears, l'any 2020, es varen cometre 65 infraccions per adulterar la procedència de la mel. Els apicultors locals insisteixen a protegir la denominació d'origen d'un producte i unes abelles tan necessàries com fràgils

21/11/2021

Sancions de fins a 3.000 euros per etiquetatges falsos de mel produïda fora de Mallorca

23

Un informe de l’Organització de Consumidors ha denunciat que la mel xinesa es comercialitza a Espanya com a mel d’origen nacional. A les Balears, l’any 2020, es varen cometre 65 infraccions per adulterar la procedència de la mel. Els apicultors locals insisteixen a protegir la denominació d’origen d’un producte i unes abelles tan necessàries com fràgils.

Les abelles com les d’aquesta finca de Mallorca s’haurien de multiplicar per milions per abastir tota la demanda de mel que hi ha a les Balears. I així i tot, no seria suficient. El canvi climàtic castiga especialment aquests animals, que enguany han produït poc perquè ha plogut poc.

“Els apicultors i apicultores d’aquí pels temes del clima i de flora no poden tenir mel per vendre tot l’any. Dura una època, després de vendre-la, i la ven fins que en té”, afirma José Manuel Vergara, de l’Associació de Productors Ecològics de Mallorca. 

Si la producció dels eixams mallorquins és limitada, d’on prové la mel que podem comprar durant tot l’any? Segons un informe recent de l’organització de consumidors, si l’origen que marca l’etiqueta és Espanya, ara com ara no hi ha garantia que sigui espanyola. A les Balears, ja s’han detectat casos de venedors de mel mallorquina que no és de Mallorca.

Paula Valero, directora general de Sobirania Alimentària, explica que les sancions poden arribar als 3.000 euros en casos en què no s’aconsegueix conèixer la traçabilitat de la mel.

El sector demana que les etiquetes de la mel no donin peu a confusió, i donen aquest consell als consumidors: “A Mallorca hi ha persones revenedores de mel que arriba de fora i que simplement l’han empotada aquí i li han posat una etiqueta a Mallorca. Això és una mel que no està produïda a Mallorca, però que es ven aquí. Aquesta informació moltes vegades no es dona”, diu en José Manuel Vergara.

I mentrestant, els apicultors i científics fan feina per poder millorar les abelles reines i per aconseguir unes característiques que avalin la futura denominació d’origen de la mel mallorquina. A Eivissa, han estat els primers a aconseguir-ho.

21/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT