X

Sanitat planteja mantenir limitada la mobilitat entre comunitats per Pasqua

Les Balears ja han endurit els controls a ports i aeroports i abaixa el llindar d'incidència acumulada per limitar l'entrada de viatgers de comunitats amb alts casos

02/03/2021

Sanitat planteja mantenir limitada la mobilitat entre comunitats per Pasqua

Foto: EFE

El Ministeri de Sanitat planteja que les limitacions a la mobilitat entre comunitats autònomes es mantinguin fins després de Pasqua, davant el temor que una desescalada excessivament ràpida pugui donar inici a una quarta onada en les pròximes setmanes.

El departament que dirigeix Carolina Darias treballa amb les autonomies en un pla d’acció comuna, la preparació de la qual continuarà aquest dimecres en el Consell Interterritorial de Salut, amb la qüestionada flexibilització de les restriccions per a les festes de Nadal molt present.

Tot i que la tendència de les dades continua sent favorable, els tècnics de Sanitat recalquen que és necessari controlar al màxim la transmissió del virus i agafar ritme en el procés de vacunació. En les darreres 24 hores s’han confirmat 2.662 casos a tot Espanya, 1.058 dels quals a Madrid, i s’han notificat 192 morts.

El nombre total de contagis se situa en 3.130.184, 73.347 menys que aquest dilluns per un ajust estadístic després que Catalunya eliminés una sèrie de casos duplicats, i el de morts ascendeix a 69.801, 686 en els darrers set dies. 11.246 persones segueixen hospitalitzades (508 manco que fa una setmana), les UCIs es troben amb una ocupació del 26,99%, en xifres similars al pic de la segona onada al novembre, i la incidència acumulada continua baixant i és de 168,4.

Sobre la mobilitat entre comunitats, les Balears ja ha fet la primera passa amb l’enduriment dels controls en ports i aeroports. A partir de dijous, els viatgers que arribin a les Illes hauran de presentar una PCR negativa si provenen de comunitats amb una incidència acumulada a 14 dies per sobre dels 100 casos per cada 100.000 habitants. Una xifra que ara mateix només tres comunitats estan per davall d’aquest llindar: Extremadura, La Rioja i Múrcia.

Des del Ministeri de Sanitat s’insisteix que l’objectiu és baixar dels 50 casos per 100.000 habitants en 14 dies i deixar enrere la tercera onada, els efectes de la qual sobre l’economia han estat també devastadors: 4 milions d’aturats al febrer, una xifra que no es veia des de 2016, i 900.000 treballadors en ERTO.

La portaveu del govern central, María Jesús Montero, ha dit que “enguany, com l’any passat, continua sent especial”. Per això ha fet una crida a la prudència, també en les mobilitzacions del 8M, que ha demanat que se celebrin de manera diferent i sense córrer riscos, després d’haver estat assenyalades “de manera injusta” en 2020.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, Montero ha anunciat l’adquisició addicional de 17 milions de dosis de la vacuna de Moderna, de les quals 5,7 milions arribaran en el tercer trimestre i 11,3 en el quart.

Segons ha explicat, l’executiu espanyol ha destinat fins avui gairebé 1.900 milions d’euros per a adquirir vacunes contra la covid i s’invertirà un milió d’euros en la contractació d’un centre per a l’emmagatzematge i la distribució de les produïdes per AstraZeneca.

Espanya ja s’acosta als 4 milions de dosis inoculades (3.908.734), amb 79.629 en les darreres 24 hores, i 1.266.700 persones han rebut la pauta completa i estan immunitzades. Les comunitats autònomes han rebut fins al moment 4.508.845 vacunes, de les quals han estat administrades el 86,7%.

02/03/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris