X

Els tècnics de Sanitat proposen a les comunitats autònomes tancar l’oci nocturn

06/07/2021

Els tècnics de Sanitat proposen a les comunitats autònomes tancar l’oci nocturn

12

La Ponència d’Alertes del Ministeri de Sanitat ha proposat, en una reunió mantinguda aquest dilluns, tancar l’oci nocturn i estudiar la possibilitat d’aplicar un nou toc de queda davant l’augment de casos de contagi de coronavirus. Així ho han traslladat els tècnics de Sanitat a la Comissió de Salut Pública d’aquest dimarts. No obstant, La Moncloa ha desmentit que Sanitat proposi cap mesura relacionada amb el tancament de l’oci nocturn ni cap valoració sobre el toc de queda.

Segons han informat a l’agència Europa Press fonts autonòmiques, els tècnics de Sanitat consideren necessari prendre mesures “de manera urgent” per a frenar la transmissió del virus, per a això també proposen limitar l’horari nocturn en els interiors d’aquells establiments en els quals no es puguin garantir el compliment de les mesures de prevenció.

A més, advoquen per suprimir la celebració dels esdeveniments multitudinaris si no es poden garantir el compliment de les mesures de prevenció, i assenyalen que l’organització d’aquests esdeveniments haurà d’estar subjecta a les recomanacions incloses en el document d”Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de la COVID-19′.

Altres mesures que han proposat els experts del departament que dirigeix Carolina Darias passen per garantir la disponibilitat d’hotels o altres recintes per a la correcta realització de quarantenes i aïllaments quan no es pugui garantir la realització de manera adequada en el seu domicili. Una mesura que ja fa el Govern de les Illes.

De la mateixa manera, aconsella valorar la realització de cribratges en grups de població d’interès després d’una valoració del risc des de salut pública segons la situació de cada territori. Alguns àmbits a valorar podrien ser grups d’edat definits (com els joves) aprofitant el moment de la vacunació o de manera estratègica davant determinats brots o en determinats àmbits.

Els tècnics del Ministeri de Sanitat subratllen també la necessitat de valorar la instauració de limitacions d’horari nocturn per a la mobilitat, i de reforçar els equips implicats en les actuacions de prevenció i control de la transmissió, especialment de Salut Pública i Atenció Primària, inclòs el suport de l’exèrcit per a tasques relacionades amb la gestió de contactes. Una situació que ja experimenta les Balears amb l’arribada de 90 efectius per reforçar els rastrejadors de la Central de Coordinació Covid d’Atenció Primària. Amb això, Salut comptarà amb un total de 122 rastrejadors de l’exèrcit.

“Mentre continuï l’increment de la transmissió, els protocols d’actuació hauran d’adaptar-se a un escenari de mitigació que permeti la priorització de recursos i flexibilització de processos per a un adequat seguiment de la situació. S’ha d’insistir en la importància de complir les mesures de prevenció de la transmissió especialment en els ambients de major risc com l’oci, promovent opcions d’oci responsable per part dels ajuntaments i entitats locals”, resolen els tècnics de Sanitat.

No és necessari aprovar mesures addicionals

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, considera que, davant les peticions de mesures addicionals per a frenar la pandèmia com un toc de queda per autonomies, que Castella i Lleó ha anunciat que sol·licitarà la posada en marxa d’aquesta mesura en el Consell Interterritorial d’aquest dimecres, no és necessari aprovar res més del que ja està acordat entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats. Ha recordat que a Espanya hi ha un sistema descentralitzat, la sanitat està en mans dels governs autonòmics i, per tant, cal compartir amb elles les decisions.

En aquest context, ha assenyalat que és en el Consell Interterritorial de Salut on, en funció de l’evolució de la pandèmia, hi ha una sèrie de respostes que poden donar les comunitats autònomes “sense necessitat d’aprovar res més del que ja està acordat entre Ministeri i comunitats”.

Sí ha llançat un missatge a la població més jove a Espanya, que és entre la qual s’està registrant ara una major incidència de contagis, per a demanar-los que no baixin la guàrdia. “Entenem la fatiga: Som molt conscients que estem entrant en l’estiu, que han acabat el curs escolar, la universitat, però és molt important preservar la prudència perquè poden danyar-se ells mateixos i poden fer emmalaltir a generacions majors més vulnerables”, ha assenyalat.

06/07/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT