Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

meteorologia

Sant Bernat l’encén

Des d'avui fins diumenge, es preveu calor moderada i temps generalment assolellat, amb vent de llevant fluix

Una dona s'amaga del sol amb un ventall. /EFE


El 20 d’agost, Sant Bernat, és considerat el dia que tanca la canícula segons la tradició oral popular. «Sant Bernat l’apaga» és una de les dites més recordades en la tradició oral de les Balears. Fa referència precisament al fet que la temperatura comença a minvar a final d’agost quan l’estiu ja toca a la fi i la insolació s’ha reduït sensiblement, entorn d’una hora i mitja respecte el dia del solstici d’estiu. Però enguany l’estiu no perd el seu vigor i Sant Bernat el reactivarà enlloc d’apagar-lo.

Divendres de sol i calor encara moderada

El sol lluirà amb força arreu de les Balears, amb permís de qualque nigul baix a l’interior de Mallorca a migdia i primera hora del capvespre. No farà calor excessiva sinó la d’un dia d’estiu clàssic. Màxima de 30ºC a 34ºC.

Dissabte, més sol i pujada progressiva del termòmetre

El cap de setmana comença assolellat arreu de les Balears. El vent serà de llevant fluix en general amb qualque cop moderat a Formentera i l’est d’Eivissa. És precisament el vent el factor que determinarà les bandes on farà més calor ja que frenarà el termòmetre entorn dels 30ºC a les zones exposades al vent de l’est i, per contra, a recer del vent, la màxima serà de 34ºC a 36ºC.

Diumenge, temps calorós de ple estiu

La temperatura continuarà a l’alça, en especial a zones d’interior on el termòmetre se situarà entre els 36ºC i els 38ºC. També ho farà la temperatura mínima nocturna, que a la costa no baixarà dels 24-26ºC. Pel cel hi haurà niguls prims a les Pitiüses i el sud de Mallorca mentre que el sol s’imposarà a la resta.

L’estiu encara té corda

Sense arribar als extrems de la passada ona de calor, aquesta punta càlida de Sant Bernat serà també notable i duradora, amb oscil·lacions i petites refrescades, però tot apunta que pot allargar-se gairebé fins a final de mes.

Les calorades tardanes com aquesta, que arriben després d’un estiu calorós, agreugen les condicions seques i el risc d’incendi forestal. Per altra banda, amb la mar calenta de final d’estiu (de 26ºC a 28ºC aquesta setmana), tenen tendència a fer-se més feixugues que a principi de temporada. Això és degut a que la mínima nocturna és més alta i la humitat ambiental, que accentua la sensació de basca, també.

En aquesta ocasió no s’espera assolir els 40ºC però sí molts de dies seguits a més de 35ºC, sobretot a zones d’interior arrecerades del vent i de la influència de la mar. La mínima nocturna se situarà entorn dels 25ºC, llindar considerat com a nit tòrrida.

Hi ha altres exemples de dies de calor passat s’han Bernat, moltes d’elles ocorregudes els darrers anys. El 28 d’agost de l’any 2010 s’assolia la temperatura més alta registrada mai a l’illa d’Eivissa: 42,2ºC a Sant Joan de Labritja i el 5 de setembre de 2004 Palma marcava una mínima de 27,6ºC, la segona més alta en una sèrie de més de 40 anys.

La variabilitat interanual és acusada a les Balears i fa canviar notablement les condicions atmosfèriques d’un any a un altre però no convé obviar el fet que les condicions climàtiques actuals són diferents a les que hi havia quan es consolidà la tradició popular. Amb estius més llargs i canícules més intenses que fa unes dècades, dites com la de «Per Sant Bernat, es Jac cordat» poden semblar avui dia fins i tot exagerades.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Arriba una important gota freda a les Illes: pluges i tempestes fortes

Es preveuen precipitacions intenses que poden superar els 50 l/m2 en només una hora i els 100 l/m2 en 24...

Ruixats pel darrer cap de setmana de l’estiu: “Setembre, eixuga les fonts o se’n duu els ponts”

Dimecres començarà la tardor astronòmica i el temps que s’espera serà adient a l’època

Rècord de rècords a les Illes: la nit més calorosa registrada mai a finals d’estiu

A Palma ja són 98 les nits tropicals consecutives i sumant. La temperatura mínima no ha baixat dels 20ºC des...

Les Illes registren 97 nits tropicals consecutives i sumant

La temperatura mínima no ha baixat dels 20ºC des del passat 10 de juny