X

Santa Margalida, Alcúdia, Andratx i Inca anuncien àrees de servei públic per a autocaravanes

Altres, malgrat les peticions dels caravanistes, no troben solars municipals adients per fer-ho

14/01/2024

Santa Margalida, Alcúdia, Andratx i Inca anuncien àrees de servei públic per a autocaravanes

Imatge d'arxiu d'Europa Press

41

Santa Margalida, Alcúdia, Andratx i Inca són municipis mallorquins que anuncien la dotació pròxima d’àrees de servei públic per a autocaravanes als seus nuclis urbans. D’altres, sensibles igualment a les peticions de les associacions de caravanistes, es topen amb la dificultat de trobar solars municipals adients per fer-ho. No debades, malgrat l’acord del Consell de Mallorca aquesta setmana per mirar de facilitar aquest tipus d’instal·lacions a l’illa, la responsabilitat i decisió final és dels ajuntaments.

A les portes de la festa de Sant Antoni, l’ajuntament de sa Pobla ja ha rebut la sol·licitud d’una associació d’autocaravanistes per estar al polígon durant els dies de celebració. Així, a partir d’aquest diumenge 14, el consistori pobler habilita un espai temporal amb els serveis bàsics per a aquests tipus de vehicles i usuaris. No serà la primera vegada; feren el mateix amb motiu de la Fira de l’Arròs poblera el novembre quan els caravanistes varen fer una concentració multitudinària i reivindicativa per reclamar una zona d’estada permanent. Però la cosa està verda encara.

“Ens hem de reunir amb ells perquè ens especifiquin què han de menester i haurem de mirar si els ho podem donar. No és fàcil perquè necessites bastant d’espai i si s’ha d’habilitar una zona, ha de ser amb les condicions adequades; són vehicles grossos, i hem de veure si el municipi disposa d’un espai adient. La veritat és que encara no ho hem posat damunt de la taula de l’equip de govern, supòs que passat Sant Antoni n’haurem de parlar”, diu Magdalena de la Fuente, regidora de Comerç, Mercat i Indústria de sa Pobla.

Com a sa Pobla, a Inca, per la Fira del Motor, l’ajuntament també habilita un espai temporal al polígon per a les autocaravanes. Ara, amb l’assessorament de les associacions de caravanistes, cerquen igualment un espai fix. “La nostra intenció és poder tenir un espai que reuneixi les condicions necessàries i, després, dotar-lo dels serveis necessaris. Pensam que ja podrà ser enguany”, explica a IB3 Notícies Andreu Caballero, regidor d’Urbanisme inquer.

A Andratx lamenten la manca de terrenys prou grans per destinar-los a zona d’aparcament i serveis per a autocaravanes. La majoria, explica Beatriz Casanova, regidora d’Ocupació de la Via Pública, són rústics. Amb tot, n’hi ha un d’apte a Camp de Mar.

“És una bona zona, devora la platja, a la zona turística, àmplia i amb bones connexions. Pensam que és el lloc on es pot donar millor servei tant a la gent de la zona que ens ho ha sol·licitat com de fora”, exposa Casanova.

També a Santa Margalida, el batle Joan Monjo explica que no tenen solars urbans disponibles per destinar-los al servei dels caravanistes que tenen precisament en aquest municipi, a Son Serra de Marina, una de les destinacions predilectes. Es queixa el mandatari margalidà de la impossibilitat de poder emprar terrenys rústics per normativa autonòmica. Tanmateix, però, per a aquest estiu anuncia Monjo una àrea específica justament a Son Serra.

“Els solars que tenim, els tenim destinats a altres coses… Es necessiten més solars o que el Govern permeti autocaravanes en sòl rústic. Poca cosa podem fer nosaltres amb això. A Son Serra, enguany, a partir de maig, tendrem un solar urbà per aparcar-hi i amb servei d’aigües brutes, netes i electricitat”, afirma Monjo.

Un altre punt de costa amb un fort atractiu per als caravanistes és el municipi d’Alcúdia on es Barcarès serà possiblement el lloc triat perquè les autocaravanes puguin aparcar-hi i disposar dels serveis necessaris. Joan Sendín, regidor de Policia alcudienc.

“Des de l’octubre cercam lloc, hem d’acabar de confirmar la titularitat pública d’un parell de solars as Barcarès per poder donar-los l’ús. Voldria que fos aquest estiu, però l’administració, per desgràcia, és molt lenta”.

La Federació d’Entitats Locals, la FELIB, diu que la decisió del Consell de Mallorca de donar suport jurídic i administratiu als ajuntaments que vulguin destinar terrenys per a les autocaravanes és una bona notícia per a determinats municipis. Però que també s’ha de respectar els que no en vulguin tenir.

“Si els ajuntaments ho volen fer i tenen el lloc per fer-ho -els petits ho tenen complicat perquè necessites un terreny ampli-, endavant… Però si no poden o no ho volen, també hi tenen dret. La FELIB donarà suport als ajuntaments tant si és que sí com si és que no”, anuncia Jaume Ferriol, president de la FELIB i batle de Maria de la Salut.

A l’altra banda, l’Associació Caravaning Oasis es mostra optimista amb l’anunci i confia que el compromís de destinar espais amb serveis per a les caravanes es faci realitat aquesta legislatura. Ara mateix només hi ha un punt de buidatge d’aigües brutes al polígon de Son Castelló de Palma. També demanen tenir lliure circulació per tots els carrers. “El que no s’ha de promoure és que hi hagi una zona habilitada, però no es permeti l’entrada pels carrers que hi donen accés”, diu Javier Fuster, president de l’associació.

El col·lectiu caravanista reivindica la sostenibilitat que representa aquest tipus de turisme. Defensa Fuster que és un perfil que fa despesa en el comerç local: “On feim les trobades els comerciants estan molt contents perquè hi deixam doblers… Anam a les tendes, restaurants i bars… Pot ser un reclam turístic fora del convencional que tendria èxit”.

Notícies relacionades >

14/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT