X

Santanyí, Manacor i Búger, els municipis de Mallorca amb més població estrangera censada

Segons dades recents de l'Institut Nacional d'Estadística, el percentatge augmenta a gairebé tots els pobles de les Illes

03/01/2024

Santanyí, Manacor i Búger, els municipis de Mallorca amb més població estrangera censada

Un 20% de la població de les Balears és estrangera. A 26 municipis de les Illes, de cada 10 residents, 2 han nascut a fora. A Mallorca, en concret, on hi ha més estrangers és a Deià, amb un 34%; a Calvià, un 33%; a Santanyí, un 28%, i a Andratx, un 27%. A més, si tenim en compte que la mitjana estatal és del 12%, gairebé tots els municipis estan per damunt la mitjana. Només una desena de municipis estarien per davall. Els que menys: Ferreries i Marratxí, amb un 6% de població estrangera.

Però, al marge de les xifres, com és la integració real? A Mallorca, la integració de nouvinguts segueix patrons molt diferents, segons les nacionalitats dels estrangers i les característiques dels municipis d’acollida. Santanyí, per exemple, té, des de fa anys, una població estrangera permanent i integrada. Regenten negocis, i han creat una xarxa de serveis adaptats a les seves necessitats. Búger, un dels pobles amb menys població de Mallorca, té un 16% d’estrangers censats, i molts més que hi viuen de manera estacional. Majoritàriament, no interactuen amb la vida social del poble, viuen a xalets i cases dels afores i no demanden serveis.

A l’altre extrem, hi ha els municipis que han d’assumir estrangers amb necessitats socials i econòmiques; és el cas de Manacor. Amb més d’un 20% de població marroquina i sud-americana, ha de destinar molts recursos socials per evitar que visquin per davall del llindar de la pobresa. Se’ls ofereix informació per accedir a serveis, i cursos d’idiomes per facilitar-los la integració, i l’Ajuntament fa feina per regular i controlar el cens i l’accés a l’habitatge. La població estrangera ha augmentat a tots els municipis de les Illes i res no fa pensar que la tendència canviï a curt termini.

Notícies relacionades >

03/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT