X

S’aprova la llei que blinda els delators de corrupció a empreses i l’administració pública

Preveu sancions de fins a un milió d'euros per castigar les represàlies i obliga les empreses a tenir un sistema de registre de denúncies

16/02/2023

S’aprova la llei que blinda els delators de corrupció a empreses i l’administració pública

Foto: David M. Goehring

9

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous definitivament el projecte de llei de protecció de les persones que informin sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció. Això és, una entitat de prevenció de les males pràctiques tant a l’àmbit privat com el públic, tant en el negoci com la política, existent no només en la tradició legal anglosaxona – Whistleblower Protection Act, als EUA- sinó a múltiples països del món, i que la UE ha encomanat els seus membres a incorporar a la seva legislació a partir d’una directiva pròpia del 2019.

La cambra baixa ha donat llum verda per majoria a la nova llei, després d’aprovar les esmenes introduïdes pel Senat, en la seva majoria de caràcter tècnic, amb els vots en contra de PP i Vox.

Què preveu la llei?

Per començar, sancions de fins a un milió d’euros per castigar les represàlies que una direcció empresarial o d’un organisme públic prengui contra qualcú que hagi informat de males pràctiques i irregularitats en el seu lloc de feina.

I atenció a les empreses, ajuntaments, consells, partits polítics, sindicats, organitzacions empresarials, universitats i fundacions públiques de més de 50 treballadors perquè quedaran obligades a implementar sistemes interns de recepció de denúncies de corrupció. Ho hauran de fer en tres mesos a partir de l’entrada en vigor de la llei, tret que tenguin manco de 250 contractats o siguin municipis de manco de 10.000 habitants (tendran fins al 1r de desembre).

A més, es fixa la creació de l’Autoritat Independent de Protecció de l’Informant, un canal autònom i complementari al de cada institució, mitjançant el qual qualsevol persona pot presentar denúncies anònimes.

La confidencialitat dels denunciants és una de les garanties d’aquesta nova norma. A més, té caràcter retroactiu i empara qualsevol denúncia de mala conducta des de 2019.

Davant la seva previsible aprovació, organitzacions internacionals han alertat de “greus deficiències” en aquesta llei, ja que opinen que només protegeix la denúncia de delictes greus i molt greus. En aquest sentit, en el seu pas pel Senat, alguns partits polítics es pronunciaren en aquest sentit exposant que la llei podria ser “desastrosa per als informants”.

A les Illes Balears, l’Oficina de la Lluita contra la Corrupció s’encarrega de recollir denúncies referents a l’àmbit públic.

Famosos delators són per exemple l’informàtic a sou de la CIA Edward Snowden, que va filtrar informació sobre l’espionatge indiscriminat dels Estats Units a l’exterior (tot i que de res li ha servit a ell la llei nord-americana de protecció de delators). I Frances Haugen, l’enginyera en computació especialitzada en algoritmes, que va fer públics informes de la xarxa social Facebook sobre els potencials efectes nocius de les seves aplicacions sobre, per exemple, els adolescents.

16/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT